- Nederlandse ondernemers in Silicon Valley haalden in 2023 ruim 230 miljoen dollar groeigeld op, meldt ondernemersgroep DutchTechSF aan Business Insider.
- Dit is bijna 40 procent meer dan zij het jaar ervoor ophaalden bij investeerders.
- Wereldwijd wisten startups in 2023 juist bijna 40 procent minder groeigeld op te halen.
- Lees ook: Nederlandse ondernemers in Silicon Valley haalden $166 miljoen op in 2022: dat is 80% minder dan het jaar ervoor
Nederlandse ondernemers in Silicon Valley hebben een goed financieringsjaar achter de rug. Hun bedrijven haalden afgelopen jaar in totaal bijna 231 miljoen dollar op bij geldschieters. Dat is bijna 40 procent meer dan de 166 miljoen dollar die zij het jaar ervoor ophaalden.
Dat meldt de ondernemersgroep DutchTechSF aan Business Insider. De groep richt zich voor zijn analyse op bedrijven met met minstens één Nederlandse oprichter, die een hoofdkantoor in of nabij San Francisco hebben. In totaal zijn er volgens DutchTechSF 25 van dit soort bedrijven.
Financiering Nederlandse startups in Silicon Valley: meer geld voor minder bedrijven
Het geld vloeide afgelopen jaar toe naar zeven van deze 25 ondernemingen. Zij boden werk aan 713 mensen. Het jaar ervoor haalden nog acht bedrijven groeigeld op, met 846 werknemers op de loonlijst.
IT-bedrijf Commure van ondernemer Diede van Lamoen haalde in 2023 met 70 miljoen dollar het hoogste bedrag op. De bedrijven Nova Credit van Nederlander Loek Janssen en Zededa van de Nederlandse Ouissal Said haalden elk 45 miljoen dollar op.
In onderstaande tabel staan alle investeringen in door een Nederlander geleide startups in Silicon Valley in 2023.
Minder groeifinanciering voor startups in Silicon Valley dan in topjaar 2021
Wel haalden Nederlanders in Silicon Valley beduidend minder groeikapitaal op dan in topjaar 2021. Elf door een Nederlander geleide bedrijven in Silicon Valley kregen dat jaar nog 941 miljoen dollar aan groeifinanciering van durfinvesteerders. De rentes waren laag, waardoor startupinvesteringen opbloeiden.
IT-bedrijf Commure wist in 2021 liefst 500 miljoen dollar op te halen. DutchTechSF-voorman Oliver Binkhorst sprak indertijd tegen MT/Sprout over de "volwassenwording van een groep kerngezonde ondernemers".
Een oplaaiende energiecrisis, een oorlog in Oekraïne en ongure economische vooruitzichten zorgden ervoor dat Nederlanders in Silicon Valley het jaar erop, in 2022, 'maar' 166 miljoen dollar ophaalden aan groeigeld.
Met ruim 230 miljoen dollar groeifinananciering in 2023 lijken Nederlanders weer de weg naar boven te hebben gevonden. Ze halen zelfs meer op dan in 2020. Toen bleef de teller hangen op 185 miljoen dollar.
In onderstaande grafiek is weergegeven wat Nederlandse startups in Silicon Valley sinds 2020 jaarlijks ophaalden, volgens DutchTechSF.
Dat Nederlanders in Silicon Valley afgelopen jaar een plus noteerden, staat in schril contrast met de mondiale situatie. Wereldwijd haalden startups afgelopen jaar juist bijna 40 procent minder groeigeld op dan in 2022. In dat jaar vloeide er nog 462 miljard dollar van investeerders richting startups, terwijl dat afgelopen jaar niet meer dan 285 miljard bedroeg, meldde dataplatform TechCrunch begin januari.
Ook in Nederland wisten startups afgelopen jaar minder groeigeld op te halen bij investeerders. Nederlandse startups haalden 1,9 miljard euro op bij geldschieters, meldde onderzoeksbureau Golden Egg Check medio januari in een voorlopige prognose. Dat is bijna 30 procent minder dan de 2,6 miljard euro die Nederlandse startups het jaar ervoor ophaalden bij investeerders.
Hoe het kan dat Nederlanders in Silicon Valley tegen de mondiale trend in een beter financieringsjaar hebben gedraaid? "Het merendeel van de Nederlandse startups [in Silicon Valley] werkt aan geavanceerde technische producten met een grotere financieringsbehoefte", verklaart Binkhorst tegen Business Insider. "Commure biedt bijvoorbeeld een platform dat de digitale transformatie van de Amerikaanse gezondheidszorg moet versnellen."
Binkhorst noemt startups met een Nederlander aan het roer in Silicon Valley dan ook "in trek" bij investeerders. Ze doen het volgens hem "enorm goed". Binkhorst: "Tot dusver zijn er nog maar twee gesneuveld. Bijna 80 procent heeft de Series A [de eerste grote financieringsronde van startups bij durfinvesteerders, waar doorgaans miljoenen mee gemoeid zijn, red.] bereikt."