- Ann Lai is sinds september 2020 partner bij durfinvesteerder Bullpen Capital uit San Francisco.
- Ze heeft veel startups geholpen met het ophalen van financiering
- Dit zijn haar tips voor het opstellen van een pitch deck waar financiers op aanslaan.
- Lees ook: Deze tip heeft rasondernemer Maasbert Schouten voor startups: ‘Wacht met die dure leaseauto’
Ann Lai zit elke dag aan de telefoon met oprichters van startups in de Verenigde Staten. De 38-jarige Lai is sinds september 2020 partner bij durfinvesteerder Bullpen Capital uit San Francisco. Ze werkt vooral met financiële startups die zich bezighouden met tech en data.
Lai verwacht dat er dit jaar minder startups zullen zijn die financiering weten op te halen, gelet op de krimp van de financiering voor jonge bedrijven in 2022. Maar komend najaar lijkt de situatie te gaan verbeteren en dat is volgens haar daarom het beste moment voor oprichters om met een pitch te komen.
Lai bepaalt mede aan de hand van pitch decks welke startups wel of geen financiering krijgen. Zo’n presentatie wordt meestal gehouden door een oprichter van een startup die langsgaat bij een durfinvesteerder.
De oprichter laat zien wat de doelstellingen zijn van het bedrijf, wat de verwachtingen zijn voor de groei van de omzet en de winst, waarom er meer geld nodig is en waar dat aan wordt besteed.
"Een pitch deck moet eigenlijk de stijl hebben van een kinderboek", legt Lai uit. "Heldere taal, kort en het moet een verhaal vertellen."
Op basis van haar ervaring bij het beoordelen van honderden pitch decks legt Lai uit hoe oprichters hun presentatie het beste kunnen vormgeven in het huidige financiële klimaat.
Duidelijke cijfers en eenvoudig taalgebruik zijn van groot belang
Volgens Lai moeten oprichters altijd al in de eerste of tweede slide van een pitch deck de belangrijkste cijfers presenteren, zoals de verwachte omzet en nettowinst.
"We zien elke dag veel data, dus gelijk laten zien wat het allerbelangrijkst is maakt de kans om de aandacht van je toehoorders vast te houden een stuk groter", zegt ze.
Nadat de belangrijkste cijfers zijn gepresenteerd, raadt Lai aan de volgende drie slides te besteden aan het probleem dat jouw bedrijf wil oplossen, met daarna de zogeheten "punchline slide". Ofwel: de visie of het doel van je bedrijf.
De slide daarna moet zich dan weer richter op de cijfers, maar dit keer meer in detail over de verwachte groei en winst- en omzetdoelstellingen.
Lai benadrukt ook het belang van eenvoudig taalgebruik in een pitch deck, alsof je publiek "een kind van 8 jaar oud is", zegt ze. Volgens haar lezen de meeste durfinvesteerders alleen maar de kop van elke slide en besteden ze weinig aandacht aan alle andere tekst, dus koppen zijn echt heel belangrijk.
Lai is ook geen fan van ingewikkelde grafieken, hoewel oprichters die vaak wel gebruiken.
"Niemand kan echt een diagram of een lijngrafiek goed doorgronden in de 10 seconden dat je naar een slide aan het kijken bent, dus laat het achterwege", zegt ze. "Dat kan je wel doen in een nadere schriftelijke toelichting, maar alleen als ze om meer details vragen."
Gestage groei is groot pluspunt
Een aantal jaar geleden waren durfinvesteerders vooral geneigd om te investeren in bedrijven die enorme groeicijfers lieten zijn, vaak wel drie tot vier keer hun huidige omzet, zegt Lai.
Maar gezien de huidige economische groeivertraging zijn veel durfinvesteerders een stuk voorzichtiger geworden met 'ja' zeggen en wijzen ze startups met hele snelle groei juist sneller af.
In plaats daarvan geven ze de voorkeur aan bedrijven die stabiele groei laten zien en efficiënt omgaat met kapitaal, waarbij de groei van de omzet en de kosten in evenwicht blijven.
"We zijn op zoek naar startups met een wat stabieler profiel die toekunnen met minder financiering en die een gestaag groeitempo kunnen vasthouden", zegt ze. "Een bedrijf dat heel snel groeit en klinkende cijfers laat zien, kan op dit moment een rode vlag zijn."