Steeds meer gerenommeerde universiteiten bieden de mogelijkheid om online een cursus te volgen. Voor ondernemers kan dit een goede manier zijn om nieuwe vaardigheden te leren.
MOOC, vier letters die je de afgelopen jaren steeds vaker tegenkomt op internet. Het is een afkorting voor massive open online course, een internetcursus die voor iedereen te volgen is.
Steeds meer universiteiten spelen in op deze trend en bieden lesmateriaal en videocolleges online aan. Dat doen ze via platforms als Coursera, Udacity of Udemy. In een paar maanden kun je zo je kennis over natuurkunde, geschiedenis of economie bijspijkeren.
Ook voor ondernemers zijn er interessante cursussen, die veelal gratis te volgen zijn. Z24 zocht er zes uit.
1) How to Build a Startup (Udacity)
Deze gratis, achtdelige cursus wordt gegeven door Steve Blank, de ‘vader’ van de populaire ‘Lean Startup’-beweging. Hij geeft tevens les aan de universiteiten van Stanford, Berkeley en Columbia. Blank leert je hoe je een startup opbouwt, en legt daarbij de nadruk op de wensen van de klant. Hoe maak je een goed product en hoe zet je dat in de markt?
De cursus duurt ongeveer een maand, maar cursisten mogen zelf hun eigen tempo kiezen. Blank raadt aan om aan de curus te beginnen met een ruw ondernemingsplan, dat je tijdens de lessen uit kunt werken.
2) Entrepreneurship: Launching an Innovative Business (Coursera)
De Universiteit van Maryland biedt een vierdelige specialisatie aan die bestaat uit drie afzonderlijke cursussen en een eindopdracht. Studenten leren wat innovatie inhoudt, hoe ze een businessplan moeten schrijven en hoe ze financiering binnen kunnen slepen.
De drie cursussen duren elk vier weken, en zijn te volbrengen met drie tot vijf studieuren per week. De eindcursus duurt zes weken, waarbij studenten aan het einde een pitch voor investeerders hebben gemaakt. De cursussen zijn gratis, maar wil je een officieel bewijs dat je het vierdelige programma succesvol hebt afgerond dan ben je 49 dollar per cursus kwijt.
3) Programming for Entrepreneurs (Udemy)
Als ondernemer kan het nuttig zijn om de basis van programmeren onder te knie te hebben. Misschien wil je een simpele website bouwen, misschien wil je meer inzicht in de ICT-kant van jouw bedrijf.
Deze gratis online cursus leert je in 28 colleges de beginselen van HTML en CSS, de basis van het moderne web. Er is ook een vergelijkbare JavaScript-cursus, die 29 dollar kost.
4) Introduction to Finance (Coursera)
Hoe bepaal je de waarde van bezittingen? In deze 15-weekse cursus van de Universiteit van Michigan leer je de basisprincipes van finance. Zo kun je geïnformeerdere beslissingen nemen met betrekking tot je onderneming.
Professor Gautam Kaul duikt niet alleen in de theorie, maar maakt ook gebruik van voorbeelden uit de samenleving. In principe is deze cursus toegankelijk voor iedereen, maar enige kennis van economie, boekhouden en statistiek is aan te raden.
5) The Secrets of Raising Venture Capital (Udemy)
Er komt een moment dat je als startup op zoek gaat naar financiering. Voor veel ondernemers is de wereld van investeerders echter een totaal onbekende. Durfinvesteerder Mark Peter Davis doet in negen korte colleges uit de doeken hoe investeerders denken en beslissingen nemen. Zo krijg je beter inzicht in hoe een financieringsronde in zijn werk gaat.
De cursus kost 49 dollar en wordt afgesloten met een kort examen.
6) Beyond Silicon Valley: Growing Entrepreneurship in Transitioning Economies (Coursera)
Techwalhalla Silicon Valley is vermaard vanwege de unieke combinatie van topuniversiteiten, kennis, talent en investeerders. Daarom trekken veel startups naar de regio in Californië. Maar in andere gebieden elders ter wereld kan het een stuk lastiger zijn om een bedrijf op te richten.
Deze zesweekse cursus van de Case Western Reserve University zoomt in op het noordoosten van de staat Ohio, en hoe ondernemers er daar in zijn geslaagd om een bedrijf op te bouwen. Ook komen entrepreneurs uit landen als Griekenland, Vietnam en Argentinië aan het woord. Doel is te leren hoe ondernemers in verschillende situaties maximaal gebruikmaken van de mogelijkheden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl