- Er is een flink tekort aan IT-specialisten op de Nederlandse arbeidsmarkt, maar dat betekent niet dat pas afgestudeerde IT’ers steeds meer verdienen.
- De startsalarissen van afgestudeerden aan de universiteit met een ICT-studie blijken zelfs iets te zijn gedaald tussen 2019 en 2021, zo meldt AG Connect.
- Een mogelijke reden is dat er meer parttime wordt gewerkt en universitair opgeleiden vaker met een IT-baan beginnen onder het wo-niveau.
- Lees ook: 4 op de 5 overheidsorganisaties kampt met schreeuwend tekort aan IT’ers
De vraag naar IT’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt was de afgelopen jaren zeer hoog. En er is nog steeds een schreeuwend tekort aan IT’ers bij onder meer overheidsorganisaties. Maar dat betekent niet dat startsalarissen alleen maar omhoog gaan.
Afgestudeerden aan de universiteit met een ICT-opleiding rapporteerden in 2021 gemiddeld genomen een startsalaris van 3.250 euro bruto per maand, terwijl dit twee jaar eerder 3.526 euro per maand was, zo blijkt uit de Keuzegids universiteiten 2023, waarover techplatform AG Connect schrijft.
Afgestudeerden in de studie kunstmatige intelligentie hebben het niveau van de startsalarissen wel zien verbeteren.
Een mogelijke oorzaak van de daling van het gemiddelde startsalaris is dat er meer parttime wordt gewerkt. In de Keuzegids wordt namelijk gewerkt met het opgegeven inkomen van alumni, niet met een standaard 40-urige werkweek. Verder kan meespelen dat afgestudeerden met IT-studies minder vaak beginnen met banen op wo-niveau.