De organisatie achter de NHG-woonverzekering wil graag dat jonge starters op de woningmarkt een flexwoning kunnen kopen met een NHG-hypotheek.

Ruim een op de drie woningzoekers tussen de 20 en 34 jaar heeft interesse in de aankoop van een flexwoning op grond met een tijdelijke woonbestemming, meldt NHG (Nationale Hypotheek Garantie) dinsdag.

Om deze starters makkelijker aan een flexwoning te helpen onderzoekt NHG of de garantieregeling ook kan worden ingezet bij de aankoop van dergelijke woningen. Met een NHG-hypotheek zijn huizenkopers en geldverstrekkers onder voorwaarden beschermd tegen betalingsproblemen, als een huiseigenaar de lasten van een koopwoning niet meer kan dragen.

NHG wil eind dit jaar of begin volgend jaar een proef starten met een of twee gemeenten.

Flexwoning kan maar tijdelijk blijven staan

Het belangrijkste verschil tussen een flexwoning en een 'gewone' woning is dat de flexwoning maar een beperkte tijd mag staan op de grond waarop deze wordt neergezet. Het voordeel hiervan is dat het eenvoudiger is om de benodigde vergunningen te verkrijgen.

Een flexwoning is ook een stuk goedkoper en kost gemiddeld 180.000 euro, terwijl de gemiddelde prijs van een reguliere woning rond de 450.000 euro ligt. Dat komt doordat een flexwoning in de fabriek wordt gemaakt en gemiddeld kleiner is dan reguliere woningen.

De tijdelijkheid van de woning brengt echter financiële onzekerheid met zich mee voor de woningeigenaar en voor geldverstrekkers. Flexwoningen op tijdelijke grond zijn daarom vaak huurwoningen en financiering van flexwoningen als koopwoning is op dit moment nauwelijks mogelijk.

Volgens bestuursvoorzitter Carla Muters van NHG is het belangrijk dat er meer betaalbare koopwoningen gebouwd worden. "We geloven dat flexwoningen hieraan een bijdrage kunnen leveren. Dit is met name interessant voor starters, omdat het extra kansen biedt om op de koopwoningmarkt te komen."

NHG wil samen met het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, geldverstrekkers, woningcorporaties en gemeenten onderzoeken hoe deze nieuwe woonvorm gestimuleerd kan worden.

LEES OOK: Tweeverdiener met inkomen van €80.000 kan uit iets minder dan 1 op 3 woningen kiezen