- Huizenprijzen zijn in de tweede helft van afgelopen jaar gedaald, maar starters op de woningmarkt hebben daar nog niet veel aan.
- De stijging van de hypotheekrente in 2022 maakt de financiering van een huis duurder.
- Volgens onderzoeksbureau Calcasa is voor een starter met een bruto inkomen van 48.000 euro iets meer dan 3 procent van de koopwoningen bereikbaar.
- Lees ook: Microappartementen zijn hip en duur: dit betaal je voor kleine studio’s van minder dan 40 m2 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen
De daling van huizenprijzen in 2023 heeft er nog niet voor gezorgd dat koopwoningen beter betaalbaar zijn geworden voor starters. Dat heeft alles te maken met de stijging van de hypotheekrente, die de financiering van huizen duurder maakt.
In een eerder artikel ging Business Insider na of een koopwoning voor een stel starters die in Flevoland willen kopen, begin 2023 betaalbaarder is geworden, vergeleken met een jaar geleden.
De conclusie was dat de stijging van de hypotheekrente er zo hard inhakt, dat dit zwaarder weegt dan het feit dat je met een lagere hypotheek toe kunt, als gevolg van de gedaalde huizenprijs.
Onderzoeksbureau Calcasa heeft ook naar de positie van starters op de huizenmarkt gekeken en komt tot vergelijkbare conclusies, zo blijkt uit een donderdag verschenen rapport.
Starter met maximale hypotheek van €200.000
Calcasa heeft een berekening gemaakt op basis van een single starter die bruto 48.000 euro per jaar verdient en een hypotheek afsluit tegen een rente van 4 procent. In dat geval is de maximale hypotheek ongeveer 200.000 euro.
Gemiddeld is een koopwoning volgens Calcasa, ondanks de prijsdaling in de tweede helft van 2022, nog altijd 447.000 euro waard. Slechts 150.000 woningen hebben volgens het onderzoeksbureau een waarde van 200.000 euro of lager, ofwel iets meer dan 3 procent van het totaal.
In de onderstaande kaart van Nederland laat Calcasa per gemeente zien welk percentage van de woningen een waarde heeft van 200.000 euro of minder.
Te zien is dat alleen in het noorden van Nederland, Zeeland en delen van Limburg er gemeenten zijn waar meer dan 10 procent in de prijsklasse van 200.000 euro of lager zit.
Om de betaalbaarheid van woningen voor starters te verbeteren moet de hypotheekrente weer gaan zakken, of moeten de huizenprijzen verder omlaag. Als bijvoorbeeld huizenprijzen met nog eens 5 procent dalen, dan valt 4,6 procent van de koopwoningen in het segment van 200.000 euro of minder dat starters kunnen betalen, aldus Calcasa.