Als je je eigen bedrijf start, krijg je van alle kanten hulp aangeboden. Ook van Roel Ewals, zakelijk adviseur bij SNS Bank. Hij staat te springen om starters te helpen. “Starters zijn leuke klanten. Mensen met een droom, met een drive. Mensen die je in de loop van de jaren ziet groeien.”

Een paar jaar geleden liep een jonge vrouw de SNS Winkel van Roel Ewals binnen om een zakelijke betaalrekening te openen. “Ze was een jaar of 25, sprak wat dromerig over een webwinkel. Niet het prototype ondernemer.” Ewals vroeg zich stiekem af of ze zich staande zou weten te houden tussen alle concurrentie. Maar vorige week stond ze weer voor hem met een zelfverzekerde lach. “Ze had in een paar jaar een aardig kapitaaltje bij elkaar gewerkt en wilde advies over een spaarstrategie.”

Kwestie van mentaliteit

Starters hebben veel aan hun hoofd. Al was het maar omdat ze van iedereen gratis advies krijgen. Ewals helpt starters die langskomen in de SNS Winkel om prioriteiten te stellen. “Wat moet je nú regelen. En wat kan over een half jaar. Een betaalrekening op naam van de zaak is stap 1. En met sparen moet je ook meteen beginnen, zeg ik altijd. Dat is een kwestie van mentaliteit. Als ondernemer werk je hard voor iedere cent. En als je je geld kunt laten groeien met een leuke rente, zonder er verder iets voor te doen, dan doe je dat toch zeker?”

Gerust even oriënteren

Of je verzekeringen meteen moet regelen hangt af van je branche. Ewals: “Voor zzp’ers in de bouw is een aansprakelijkheidsverzekering een enorme pre. Zo’n verzekering geeft de opdrachtgever een gerust gevoel. Die weet dan zeker dat hij schade vergoed krijgt, mocht er iets mis gaan. Een freelance copywriter loopt minder risico tijdens zijn werk. Die kan zich gerust even oriënteren om te kijken welke verzekering het beste bij hem past.”

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering

En de arbeidsongeschiktheidsverzekering, is dat een must voor een starter? “Als je je eerste opdracht nog moet binnenhalen, is de maandelijkse premie een hele uitgave. Daarom zeg ik altijd: wacht tot het geld begint te rollen. Pas op het moment dat je wat te verliezen hebt, heb je wat aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering.”

Trots op zijn klanten

Of een starter het maakt, hangt natuurlijk niet af van de bank. Maar als een klant van hem succes heeft, is Ewals trots. “Wij zien starters graag groeien. Ik ben al trots als ik er een heel klein beetje aan heb bijgedragen. Door te zorgen dat hun bankzaken soepel verlopen, de bankkosten laag blijven en hun spaargeld rendeert.”

Dit is het vijfde artikel in een reeks van De Maand van de Starter. De Maand van de Starter wordt mede mogelijk gemaakt door SNS Bank. SNS heeft een aantrekkelijk startpakket voor startende ondernemers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl