- Iets meer dan de helft van de startende ondernemers boekt in de eerste drie jaar meer omzet dan verwacht, blijkt uit onderzoek van online bank Knab.
- Toch zijn zorgen over de financiën voor veel mensen een belangrijk obstakel om te gaan ondernemen.
- Plezier in het werkt blijkt ook voor ondernemers een cruciale bron van motivatie.
- Lees ook: Dit zijn de rijkste oprichters van succesvolle, niet-beursgenoteerde scaleups uit Europa – met 3 Nederlanders in de top 10
Ondernemer worden is op heel veel manieren spannend, vooral ook financieel. Maar wie de sprong in het diepe waagt, boekt vaak al snel meer omzet dan verwacht.
Uit onderzoek van online bank Knab onder meer dan 3.000 zakelijke klanten blijkt dat meer dan de helft van de startende ondernemers (52 procent) binnen de eerste drie jaar meer omzet boekt dan waar ze vooraf op hadden gerekend. Ongeveer een derde (34 procent) draait ongeveer de verwachte omzet en slechts 14 procent heeft een lagere omzet dan vooraf verwacht.
“Onze klanten beginnen gemiddeld rond hun 40e met ondernemen, een levensfase waarin financiële zekerheid extra prettig is”, zegt financieel expert Oskar Barendse van Knab daarover. “Maar met de juiste motivatie, een goed inzicht in je financiën en flink wat doorzettingsvermogen kom je al een heel eind.”
Toch is juist financiële onzekerheid de belangrijkste reden waarom mensen twijfelen om ondernemer te worden. Een derde van de ondernemers zegt dat dat vooraf het belangrijkste obstakel was om de stap te zetten. Daarnaast noemen ze vooral ‘geen zin in randzaken’ en ’twijfel over hun product of dienst’ als drempels.
Veel geld verdienen is lang niet de belangrijkste reden om te beginnen met ondernemen, dat is de behoefte om leuk werk te doen, zo blijkt uit het onderzoek van Knab.
Bij 41 procent speelt de verwachting meer te gaan verdienen een rol, terwijl 84 procent van de startende ondernemers aangeeft 'ik wilde werk doen dat ik leuk vind'.
Andere veelgenoemde redenen om te beginnen met ondernemen zijn 'ik had een specifieke kwaliteit' (79 procent), 'ik wilde meer uitdaging in m'n leven' (66 procent) en 'ik wilde niet in loondienst werken' (57 procent).
"Uit deze cijfers blijkt hoeveel passie voor het vak de zelfstandige ondernemer vaak heeft", ziet Barendse. "Plezier in je werk is wat mij betreft een van de belangrijkste voorwaarden om succesvol te kunnen zijn. Geld verdienen is daar dan een mooi gevolg van, maar niet per se de beste motivatie om te beginnen met ondernemen."