Veel starters weten niet dat ze behalve bij een commerciële verzekeraar ook bij het UWV een verzekering kunnen afsluiten.

Dat moet je doen binnen 13 weken nadat je verplicht verzekerd was via je laatste baan of via je uitkering.

Het grote voordeel is, dat het UWV geen medische verklaring vraagt.
Ook kun je de verzekering opzeggen op elk gewenst moment, dus zonder opzegtermijn.
Ook kun je kiezen uit verschillende vormen: je kunt zowel een ziektewetverzekering (die de eerste twee jaar van ziekte dekt), als een WIA-verzekering voor de periode daarna afsluiten.
Voordeel is ook dat het UWV in premie geen onderscheid maakt tussen risicovolle en risico-arme beroepen – ook handig om te weten voor vrouwen die een zwangerschap verwachten. Ook je leeftijd is niet van belang – commerciële verzekeraars weigeren soms ondernemers van 50 jaar of ouder.

Maar er zijn ook nadelen: de belangrijkste is dat het UWV bepaalt voor welk percentage je arbeidsongeschikt bent op basis van het begrip ‘passende arbeid’. En dus niet ‘beroepsarbeid’.
Concreet: als je vertegenwoordiger bent en arbeidsongeschikt bent, kan het UWV theoretisch gezien bepalen dat je nog wel post kunt rondbrengen.

Andere nadelen: het verzekerde dagloon is maximaal 199 euro en de keuzemogelijkheden zijn beperkt. Zo kun je geen wachttijd afspreken vóór de uitkering ingaat. Die is namelijk standaard twee dagen.

De premies zijn wel direct helder:  in 2015 bedragen die 9,5 procent van het verzekerde dagloon voor de Ziektewet en 6,0 procent voor de WIA.

Dit alles maakt de UWV-service aantrekkelijk voor startende ondernemers die er nog niet zeker van zijn of het ondernemerschap wat voor hen is, maar toch niet onverzekerd willen rondlopen. Zeker als ze een relatief hoog risico lopen door hun gezondheid of beroep.
De premies bij het UWV zijn gemiddeld. Wie weet wat-ie wil en weinig risico’s loopt, kan soms goedkoper uit zijn bij commerciële verzekeraars.

Lees ook:
'Kort nadat ik zzp'er werd, kreeg ik een hartinfarct'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl