- De grootste raket ooit is donderdag kort na de lancering vanaf een basis in de Amerikaanse staat Texas ontploft.
- De Starship van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk zou een onbemande testvlucht van ongeveer 1,5 uur gaan maken.
- Vorige maand zei Musk al dat er een kans van 50 procent was dat de raket de baan om de aarde niet zou bereiken tijdens de testvlucht.
- Lees ook: Elon Musk zegt dat Starship-raket kan exploderen bij lancering: 50% kans op succes en ‘spektakel gegarandeerd’
De grootste raket ooit is kort na de lancering ontploft. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk had de Starship gelanceerd vanaf een basis in de Amerikaanse staat Texas voor diens eerste ruimtereis, een onbemande testvlucht van ongeveer 1,5 uur.
De raket van 120 meter lang, hoger dan de Domtoren in Utrecht, barstte echter na bijna 4 minuten uit elkaar. De oorzaak wordt onderzocht. SpaceX-oprichter Elon Musk feliciteerde op Twitter het SpaceX-team met de “spannende testlancering”. Ook zei hij dat er “veel geleerd” is voor de volgende testlancering, die volgens hem over een paar maanden is.
SpaceX had al benadrukt dat de testvlucht was bedoeld om meer informatie te krijgen. Dat zou volgens het bedrijf ook lukken bij een “snel ongepland uit elkaar vallen” van het vaartuig, wat dus gebeurde. De Starship moet uiteindelijk mensen naar de maan en Mars brengen.
Eigenlijk had de lancering maandag moeten zijn, maar die werd toen op het laatste moment afgeblazen omdat een ventiel aan boord was bevroren. Het vaartuig is 10 meter hoger dan de raketten die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug hebben gebracht. SpaceX hoopt dat er in de toekomst bij elke vlucht honderd passagiers mee de ruimte in kunnen gaan.
De lancering was vanaf de eigen ruimtebasis van SpaceX, aan de grens met Mexico. Het onderste deel is de 70 meter lange Super Heavy booster, met de motoren die ervoor moeten zorgen dat de raket opstijgt. Eigenlijk had de 50 meter lange Starship-capsule, waar later mensen in moeten komen te zitten, door moeten vliegen over de Atlantische Oceaan, zuidelijk Afrika, de Indische Oceaan, Indonesië en de Grote Oceaan. Na anderhalf uur en bijna een compleet rondje rond de aarde had de Starship dan moeten neerkomen in de Grote Oceaan bij Hawaï.
Musk gaf testvlucht 50 procent kans van slagen
In een interview op de Morgan Stanley Conference begin vorige maand zei Musk al dat de raket een kans van 1 op 2 zou hebben om de baan rond de aarde niet te bereiken. "Ik zeg niet dat hij de baan zal bereiken, maar ik garandeer spektakel," zei Musk. "Het zal niet saai zijn! "Ik denk dat er een kans van ongeveer 50 procent is om de baan te bereiken."
Starship is ontworpen om een lading en bemanning naar de maan, Mars en verder te vervoeren. De raket is van cruciaal belang voor NASA, dat de Starship-raket wil gebruiken voor bemande vluchten naar de maan.
Twee jaar geleden voltooide SpaceX een reeks testvluchten, waarbij prototypes van de Starship bijna tien kilometer de lucht in gingen boven Boca Chica. Ook de eerste vier explodeerden toen en uiteindelijk schoot het vijfde prototype ruim tien kilometer de lucht in, zette zijn motoren af om terug naar de aarde te keren en ontstak ze net op tijd om rechtop te klappen en zachtjes op het landingsplatform neer te dalen.
Starship had sindsdien niet meer gevlogen. De eerste poging deze donderdag om in een baan om de aarde te vliegen was de grootste test tot nu toe.