- SpaceX heeft 100.000 schotels voor satellietinternet via Starlink geleverd aan klanten.
- De dienst van Elon Musk wil op termijn 30.000 satellieten in een baan om de aarde brengen.
- Experts maken zich zorgen over het toenemende ruimtepuin en astronomen hebben last van het reflecterende zonlicht van de satellieten.
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft 100.000 schotels verscheept voor zijn satellietinternetdienst Starlink. Dat maakte topman Elon Musk maandag bekend.
Daarmee bereikt het bedrijf een nieuwe mijlpaal. Starlink groeit snel, terwijl het nog in de bètafase verkeert en in slechts veertien landen verkrijgbaar is.
SpaceX biedt de Starlink-service sinds november 2019 aan aan een selecte groep gebruikers. Klanten die een schotel kopen en een abonnement afnemen, moeten rekening houden met klapperende verbindingen en wisselende internetsnelheden tussen de 50 en 150 Mbps.
Lees meer: Dit vinden 3 bètatesters van Starlink, het satellietinternet van Elon Musk dat €99 per maand kost
Goedkoop is Starlink niet bepaald. De initiële aanschaf van de schotel, die als koosnaampje Dishy McFlatface heeft, en het modem kost 499 euro. Daarna moet er maandelijks 99 euro afgetikt worden voor het abonnement.
Sinds mei is de dienst ook in bepaalde delen van Nederland beschikbaar. Om erachter te komen of jij een Starlink-schotel op je dak of in de tuin kunt plaatsen, kun je de website van het bedrijf raadplegen.
Meer dan 30.000 satellieten en miljoenen klanten wereldwijd
Op dit moment vliegen er ruim 1.700 Starlink-satellieten rond de aarde, die elk ongeveer 225 kilo wegen en zo groot zijn als een keukentafel. Dat zijn er voldoende om een relatief langzaam internet met mogelijke gaten in de verbinding te leveren.
Het ultieme doel van Musk is een netwerk van meer dan 30.000 internetsatellieten. Daarbij komt de integratie met SpaceX van pas. Op dit moment lanceert het ruimtevaartbedrijf de satellieten met de eigen Falcon 9-raketten. Het heeft dus zelf alles onder controle en kan lanceren wanneer het wil.
Het tempo zit er lekker in, maar het kan volgens Musk sneller. Hij wil het veel zwaardere Starship-lanceersysteem inzetten om het doel van 30.000 satellieten en miljoenen klanten wereldwijd sneller te behalen.
Starship kan een grotere lading dragen, kan deze sneller in een baan om de aarde brengen en kan hergebruikt worden. Door dat laatste kan het ruimtevaartuig ook nog eens vaker achter elkaar de ruimte in geschoten worden dan de huidige Falcon 9-raketten. Dat blijkt uit een aanvraag voor een satellietnetwerk bij de Amerikaanse communicatie-waakhond FCC.
Progressie gaat niet probleemloos
Experts maken zich langzaam maar zeker steeds meer zorgen over de plannen van Musk in de ruimte. Op aarde klinkt het geweldig om overal internet te kunnen ontvangen, maar vanuit de ruimte gezien levert een netwerk van 30.000 satellieten problemen op. Zo stijgt het gevaar op troep in de ruimte als bijvoorbeeld een van de Starlink-satellieten geraakt wordt door een rondvliegend stuk ruimteafval.
De troep die zo'n klap veroorzaakt, kan een domino-effect hebben en andere satellieten ook uit de lucht halen. Daarnaast maakt het netwerk het lastiger voor andere ruimtevaartinitiatieven. Om de ruimte te betreden moet er immers veilig tussen Musks satellieten genavigeerd worden.
Als laatste hebben astronomen nu al last van het reflecterende zonlicht die de 1.700 satellieten afgeven. Met 30.000 rondvliegende apparaten wordt dat er niet beter op.
Starlink geeft zelf overigens aan dat nieuwe versies van de satelliet minder of zelfs helemaal geen zonlicht terugkaatsen. Het bedrijf lanceerde vorig jaar de zogenoemde DarkSat, een satelliet met een coating die reflectie tegengaat. Volgens astronomen scheelt het ongeveer 50 procent en is dat nog lang niet genoeg.