Het negatieve oordeel van de Europese Commissie over de belastingdeal tussen Starbucks en de fiscus, kan “grote negatieve gevolgen” hebben voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Dat meent de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham). De organisatie roept de Nederlandse regering op bezwaar aan te tekenen.

De Europese Commissie oordeelde woensdag dat de deal tussen de Nederlandse Belastingdienst en het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks niet door de beugel kan. Nederland minimaal 20 miljoen euro aan illegale staatssteun terug moet vorderen bij het bedrijf.

In de deal met Starbucks worden belastingen geïnd over de winst die het bedrijf maakt met het branden van koffiebonen in Nederland. Maar omdat de intellectuele eigendomsrechten van Starbucks niet in Nederland zitten, worden de royalty’s voor het gebruik ervan niet in Nederland belast.

OESO-regels

AmCham wijst er op dat Brussel voorbijgaat aan de internationale regels die de OESO heeft vastgesteld. “Deze uitspraak is ontluisterend. Door de OESO-regels af te doen als kunstmatig en complex en deze naast zich neer te leggen, creëert de Europese Commissie grote onzekerheid over de fiscale gevolgen voor buitenlandse investeringen in Nederland”, zegt fiscaal woordvoerder Arjan van der Linde van AmCham. “Dit heeft een direct effect op nieuwe investeringen en toekomstige werkgelegenheid. Onzekerheid over zo’n wezenlijke component van een investering is voor veel bedrijven onacceptabel.”

Ook werkgeversclub VNO-NCW vindt het "vreemd" dat de Europese Commissie niet instemt met de door de Belastingdienst vastgestelde interne verrekenprijzen bij Starbucks. Het lijkt erop dat de commissie hiermee afwijkt van de internationale spelregels die door de OESO zijn vastgesteld. "Op deze mondiale standaard past geen Brusselse kop'', zegt de ondernemersorganisatie in een reactie.

Het kabinet heeft steeds gezegd de door de OESO voorgeschreven spelregels nauwkeurig te volgen. In 2014 heeft ook de Europese Commissie bevestigd dat de Nederlandse fiscus de procedures op orde heeft, stelt VNO-NCW. De organisatie hoopt dan ook dat het kabinet tegen de beslissing van Brussel in beroep zal gaan bij het Europese Hof.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl