De Nederlandse economie krimpt in oktober met 1,6 procent vergeleken met een jaar geleden. Dat voorspelt De Stand van Nederland, de barometer voor de economie van Z24.nl. Het door het Centraal Planbureau voorspelde herstel blijft door de nieuwe cijfers onzeker.

De krimp neemt weliswaar iets af, maar groei is nog niet in zicht.

De raming voor september stelt de barometer positief bij: van -1,9 naar -1,6 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Het blijkt dat de voorzichtige lichtpuntjes per saldo nog onvoldoende effect sorteren. Inkoopmanagers zien een duidelijke opleving. De Nevi-index groeide van 50,8 naar 53,5 (een getal boven de 50 duidt op groei). Ook zijn consumenten iets minder somber over de economie, meldt ING.

Maar tegelijkertijd blijft het energieverbruik dalen (meldt netbeheerder Tennet) en houdt de rampspoed in de auto-verkopen aan (-13 procent), aldus Bovag.

Krimp uitzenduren

Ook de Nederlandse uitzendbranche kan nog geen plus noteren, blijkt uit cijfers van ABU. Al maanden krimpt het aantal uitzenduren zo’n 5 procent vergeleken met een jaar geleden. Elders in Europa trekken de uitzendmarkten al wel weer aan.

Positief is wel dat de industrie het iets minder slecht doet met een daling van 3 procent. De industrie is zogeheten vroegcyclisch: herstel zou het eerst in deze sector zichtbaar moeten zijn.

Herstel onzeker

Met deze cijfers blijft het onzeker of de door het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde groeiherstel in het derde en vierde kwartaal van dit jaar gaat plaatsvinden. Let wel: het gaat hier om een groeiraming ten opzichte van het voorgaande kwartaal - en dus niet vergeleken met een jaar eerder, zoals de Stand van Nederland -  die vanaf het derde kwartaal licht positief zou moeten worden.

De dalende inflatie kan wel een steuntje in de rug zijn: de btw-verhoging van een jaar geleden is nu wel in prijzen verwerkt. Nu de lonen in de marktsector voor het eerst sinds 2 jaar harder stijgen dan de inflatie, verliest de doorsnee consument nauwelijks aan koopkracht in 2014: een half procent vergeleken met 1,25 procent dit jaar en 2,4 procent in 2012.

De afgelopen jaren hielden Nederlanders voorzichtigheidshalve de hand op de knip. Als hun crisisgevoel afneemt, kan dat de economie een extra zetje geven boven op de aantrekkende export. Die profiteert van een oplevende economie in Amerika en Europa.  Maar geen econoom voorziet een spectaculair herstel. Het CPB houdt het voor héél 2014 op een groei van 0,5 procent, met grote slagen om de arm.

Lees ook

Mathijs Bouman: Rutte perst olifant door sleutelgat

Hoe het CBS verwarring zaait met een foutloze berekening

Waarom de recessie onze eigen schuld is

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl