De Nederlandse economie groeit in september met 1,5 procent. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de barometer van de Nederlandse economie van Z24.
Dat betekent dat de economie komende maand ten opzichte van september 2013 met 1,5 procent zal groeien. In augustus groeide volgens de Stand van Nederland de Nederlandse economie met 1,7 procent.
De Stand van Nederland voorspelt de groei van de economie in de komende maand. Ze baseert zich daarbij op 24 uitkomsten van factoren die een bewezen voorspellende waarde voor de conjunctuur hebben, zoals het elektriciteitsverbruik, de koopbereidheid van consumenten, de autoverkopen en de situatie op de uitzendmarkt.
De gegevens zijn deels afkomstig van bedrijven, zoals elektriciteitsbeheerder Tennet en ING, en brancheorganisaties zoals de BOVAG en de ABU. Het model zelf is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van hoogleraar Siem Jan Koopman.
Consument haakt aan
Opvallend is dat consumenten de positieve trend voor het eerst schragen. Het vertrouwen neemt duidelijk toe. Men is vooral optimistischer over de woningmarkt. Nederlanders zijn sinds december 2008 niet zo positief hierover geweest als nu, zo blijkt ook uit onderzoek van ING.
Ook over de arbeidsmarkt neemt het vertrouwen toe. Mogelijk merken mensen nu de eerste daadwerkelijke signalen dat de economie weer aantrekt. Een trend die wordt bevestigd door het aantrekken van de uitzendmarkt met bijna zes procent. De maand ervoor was dat ook al 7 procent, zo laten cijfers van branche-organisatie ABU zien.
De uitzendmarkt loopt altijd vooruit op economisch herstel: bedrijven proberen aantrekkende vraag altijd eerst op te vangen met overuren van bestaand personeel; daarna trekken ze uitzendkrachten aan en nog later nieuwe personeelsleden.
Toch draait de economie nog niet op volle toeren, getuige ook het elektriciteitsverbruik. Dat blijft maar dalen, meldt netbeheerder Tennet. Sterker nog, de daling zet dit eerste halfjaar steeds sterker door.
Autoverkopen historisch laag
Ook met de autoverkopen wil het maar niet vlotten, zij het dat de krimp steeds verder afneemt. Vorige maand was die nog maar 2 procent. Volgende week komt de Bovag met de nieuwe cijfers.
Voorspellen blijft moeilijk. De verstoorde relatie met Rusland en de eerste geluiden over haperingen van de Duitse economie, maken het extra lastig om langetermijnvoorspellingen te doen. De sancties kunnen de export, tot nu toe een van de belangrijkste stimulansen voor de groei, schaden.
Het Centraal Planbureau (CPB) voorziet voor heel 2014 vooralsnog een groei van 0,75 procent. Op 16 september komt het met een nieuwe raming. Dan moet blijken of het bureau, zoals eerder dit jaar, zijn ramingen naar boven bijstelt.
Lees ook
'Groei economie keert al weer terug in tweede kwartaal'
Weer opsteker economie: we beknibbelen niet meer op uitgaven
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl