Het Amerikaanse online warenhuis Amazon heeft zich handig ingedekt tegen stakingen bij distributiecentra in Duitsland. Voor de kerstperiode staan vlak over de grens in Polen Amazon-medewerkers klaar om Duitsers te voorzien van hun kerstpakketjes.

Dat signaleert Duitslandnieuws.nl.

Amazon is met afstand het grootste online warenhuis van Duitsland. Als de vakbonden vlak voor de belangrijke feestdagen staken, schrikken ze op het hoofdkantoor in München niet meer zo erg. De Duitse kerstinkopen komen tijdens de stakingen uit Polen waar de Amerikanen afgelopen najaar drie enorme logistieke centra heeft geopend. Bovendien zijn Polen goedkoper dan Duitsers.

Ook in 2013 legden Amazon-medewerkers het werk vlak voor de feestdagen neer. Het personeel eiste net als dit jaar een hoger loon en betere werkomstandigheden. Ronkende ARD-reportages hadden kort daarvoor de misstanden aangekaart. Maar de Amerikanen hulden zich in stilzwijgen. Het antwoord verscheen even later in een kort berichtje ergens in een hoekje van de economiebijlagen van diverse kranten: Amazon opent logistieke centra in Polen.

Amazon’s Polen werken, Duitsers staken

Afgelopen herfst openden drie megamagazijnen hun deuren in Polen. Vanuit Wrocław (Breslau) en Poznań (Posen) komen de kerstinkopen nu naar Duitsland. In Poolse redactionele commentaren klonk enige trots door: “De Polen werken, de Duitsers staken.” De Poolse Amazon-vestigingen verschaffen werk voor 4.500 vaste medewerkers en 7.500 uitzendkrachten voor de piek voorafgaand aan de feestdagen.

Eind september kwam het eerste pakketje vanuit een Pools magazijn naar Duitsland. Na een proefperiode zijn de twee centra in Wrocław en de derde in Poznań helemaal ingesteld op het bevoorraden van Duitsland. “Vanuit Polen bedienen we heel Europa”, sprak logistiek manager Tim Collins van Amazon Europe bij de opening, zo schrijft de Duitse krant Handelsblatt.

Inmiddels hebben de Amerikanen 28 logistieke centra in Europa, waaronder nu ook in Tsjechië en Polen. Sindsdien belooft Amazon-directeur Collins dat alle pakketjes op tijd worden bezorgd, ook al wordt er in Duitsland gestaakt.

Polen goedkoper

Bovendien hoeven de Amerikanen medewerkers in Polen een lager salaris uit te betalen dan in Duitsland. Gemiddeld werkt een Poolse magazijnmedewerker voor 13 złoty (zo’n 3 euro), in Duitsland is het loon bij Amazon na protesten en de naderende invoering van het minimumloon inmiddels opgelopen naar bijna 10 euro per uur.

In Duitsland is 10 euro per uur een karig salaris, maar 13 złoty (3 euro) is in Polen een bovengemiddeld uurloon voor dergelijk werk. Ook zijn de Poolse medewerkers ingenomen met het gratis vervoer naar het werk.

Toch is ook in Polen niet alles rozengeur en maneschijn. Ook daar wordt geklaagd over de enorme afstanden die medewerkers moeten afleggen door de megamagazijnen. Dat is niet vol te houden, zo schreef een medewerker in een e-mail die naar buiten sijpelde via de site Wirtualna Polska.

Elk magazijn heeft een oppervlakte van zo’n 95.000 vierkante meter, ofwel 13 voetbalvelden. Amazon wil dagelijks tussen de 500.000 en 600.000 pakketjes versturen vanuit de Poolse centra. De Poolse minister voor Economische Zaken Janusz Piechociński noemde de komst van de Amazon-centra ‘een mijlpaal voor de economische groei van Polen’.

Kerstpiek in Polen

Om de kerstpiek aan te kunnen zijn veel extra uitzendkrachten aan het werk gezet. Een deel van hen kan rekenen op een verlenging van hun tijdelijke contract. De Polen hebben een werkweek van 4 dagen, maar moeten wel 10 uur per dag werken.

Toch denkt de Poolse econoom Grzegorz Gorzelak dat de magazijnen van Amazon weinig opleveren voor de Poolse arbeidsmarkt. “Het zijn banen van lage kwaliteit die weinig voordeel hebben voor de regio”, zegt de expert regionale economie tegen de Duitse krant Handelsblatt. Hij trekt de vergelijking met grote supermarktketens. “Er komen wel lagelonenbaantjes bij, maar door de prijsoorlog gaan kleinere winkels kapot.”

Lees ook op Duitslandnieuws.nl

'Duits tolvignet discriminerend en duur'

Waarom Duitsers zo bang zijn voor de Europese geldpers

Duitse familiebedrijven zitten in de maag met erfbelasting

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl