• Na de beurscorrectie van september en de eerste weken van oktober ziet het er op de korte termijn weer wat beter uit voor aandelenmarkten, aldus beursstrateeg Lance Roberts.
  • Maar in de eerste helft van 2022 kunnen aandelen het zwaar krijgen, als zich een scenario van ontvouwt van aanhoudend hoge inflatie en lagere economische groei.
  • De aanzet van zo’n scenario komt waarschijnlijk van de Amerikaanse centrale bank, die vanaf eind dit jaar het goedkoopgeldbeleid gaat matigen.

In september en de eerste weken van oktober zijn aandelenmarkten voor het eerst in een jaar tijd met zo’n 5 procent gedaald. Na deze correctie ziet de korte termijn er niet al te slecht uit, stelt de Amerikaanse beursstrateeg Lance Roberts van RIA Advisors in een nieuw rapport.

Maar in 2022 krijgen aandelenmarkten waarschijnlijk te maken met een serieuze negatieve omslag, denkt Roberts. Hij voert daarvoor een aantal argumenten aan.

Het groeiherstel na de coronacrisis piekt momenteel en de vooruitzichten voor de economische groei vanaf 2022 zien er minder sterk uit. Voor de Verenigde Staten wijst Roberts op tragere banengroei en hardnekkige problemen bij toeleveringsketens voor industriële bedrijven.

Ten tweede is er de omslag in het monetaire beleid, waarbij de Federal Reserve financiële markten vanaf volgend jaar minder uitbundig gaat voeden met goedkoop geld.

Tot slot neemt het groeitempo van de bedrijfswinsten af. In combinatie met de relatief hoge inflatie maakt dit het scenario van stagflatie een geloofwaardige dreiging voor de beurs, meent Roberts. Oftewel een combinatie van lage economische groei en hoge inflatie.

Voor aandelenmarkten is stagflatie geen prettig vooruitzicht, vooral omdat de waardering van aandelen momenteel hoog is en uitgaat van een scenario van sterk stijgende bedrijfswinsten.

"De verwachtingen voor de winstgroei zijn veel te hoog", zegt Roberts in een toelichting tegen Insider. Hij krijgt hierbij steun van Mike Wilson, de hoofdstrateeg voor Amerikaanse aandelen van zakenbank Morgan Stanley. Wilson denkt ook dat de prognoses voor de verwachte winst van beursbedrijven neerwaarts moeten worden bijgesteld en dat dit een negatieve invloed op de aandelenmarkt zal hebben.

Beursstrategen houden in dit verband in de gaten hoe de verhouding tussen positieve en negatieve bijstellingen van de winstverwachting door analisten zich ontwikkelt. Wilson van Morgan Stanley rekent hierbij op een neerwaartse trend, zo schrijft hij in een recent rapport. "We zien hogere arbeidskosten, hogere grondstofkosten en problemen met aanvoerketens als belangrijke risico's."

Roberts wijst erop dat een verkrapping van het monetaire beleid van de Federal Reserve om hogere inflatie de kop in te drukken in deze situatie extra pijnlijk kan zijn voor aandelen. Die zijn de afgelopen jaren juist extreem afhankelijk geworden van de zuurstof van centrale banken in de vorm van lage rentes en goedkope leningen.

Adviesbureau RIA Advisors heeft zelf een risico-indicator ontwikkeld die momenteel aangeeft dat aandelenkoersen dicht tegen 'verkoopsignalen' aanzitten.

De onderstaande grafiek laat zien dat de koers van de brede S&P 5000-index tegen de bovenkant van een langetermijntrendkanaal aanschuurt.

risk management indicators
RIA Advisors

De grafiek impliceert volgens Roberts dat aandelen met gemak zo'n 30 procent kunnen dalen, zonder dat dit betekent dat ze het opwaartse trendkanaal voor de lange termijn zouden verlaten.

Roberts denkt dat het waarschijnlijk is dat de beurs tussen maart en juni 2022 een terugval van 15 procent tot 30 procent te verwerken krijgt. Het terugdraaien van obligatie-aankopen door de Federal Reserve kan deze beweging in gang zetten.

"Er komt een punt dat het terugdraaien van de hoeveelheid geld die in het financiële systeem wordt gepompt, de markten serieus gaat raken. Als de Fed in november dit jaar start, is het effect in de eerste maanden nog niet heel groot. Maar ergens, waarschijnlijk tussen maart en juni volgend jaar, gaat dit de markt raken. Dan krijg je een behoorlijk sterke daling van aandelen", zegt Roberts tegen Insider.

Wat andere beursexperts vinden

De waarschuwing van Roberts dat de beurs met 30 procent kan dalen is vrij stevig, maar loopt niet enorm uit de pas met 'mainstream'-opinies van analisten op Wall Street.

Aandelenstrateeg Wilson van Morgan Stanley noemde recent een daling van de aandelenmarkt met 20 procent mogelijk in de komende maanden. Analist Parg Thatte van Deutsche Bank acht een daling van 11 procent realistisch.

Experts zoals econoom Nouriel Roubini, beleggingsstrateeg Francois Savary van vermogensbeheerder Prime Partners en hedgefondsmanager Nancy Davis hebben ook allemaal gewaarschuwd voor de risico's van stagflatie. "De combinatie van hogere kosten en lagere winstgevendheid is onprettig voor bedrijven, aangezien de groei van de winst per aandeel onder druk komt te staan", zei Davis eerder tegen Insider. "Er zit momenteel veel verwachtingswaarde verwerkt in de koersen van zowel aandelen als obligaties. De groeiverwachtingen zijn hoog gespannen."

Er zijn ook partijen, zoals vermogensbeheerder BlackRock en zakenbank Goldman Sachs, die denken dat het allemaal wel mee zal vallen met het risico van stagflatie. Zijn gaan uit van het scenario van aanhoudend sterke economische groei en een afvlakkende inflatie. Roberts van RIA Advisors denkt echter dat de optimisten veel te rooskleurig zijn met hun verwachtingen.

Hoe dan ook blijft het afwachten wat er gebeurt als de Federal Reserve vanaf november inderdaad minder genereus met goedkoop geld gaat strooien. Een belangrijke test voor de beurs, die sinds maart 2020 draait op overvloedige steun van centrale banken.

LEES OOK: Zeepbel op de beurs: dit kun je doen om grote koersverliezen te voorkomen