- Stablecoins zijn cryptomunten die ontworpen zijn om over langere tijd een stabiele waarde te behouden.
- Stablecoins zijn vaak gekoppeld aan sterke valuta, zoals de Amerikaanse dollar, en worden gedekt door een onderpand.
- Ze worden voornamelijk gebruikt op DeFi-platforms en om als basis om te investeren in andere crypto’s.
Hoewel cryptomunten en het crypto-ecosysteem interessante mogelijkheden kunnen bieden, zijn ze nu nog erg wispelturig.
Dat leidt ertoe dat de munten in het dagelijks leven nauwelijks toepassingen hebben. Want wie wil er nou z’n bitcoins uitgeven als de prijs binnen een jaar kan vertienvoudigen? Of een bedrag in crypto’s lenen als de waarde flink kan dalen nadat je het geld hebt ontvangen?
Bovendien kan het moeilijk en duur zijn om crypto’s te verplaatsen tussen traditionele financiële systemen en de cryptocurrency-netwerken.
Stablecoins kunnen een oplossing bieden voor deze problemen.
Wat zijn stablecoins?
Zoals de naam al aangeeft, zijn stablecoins cryptomunten die ontworpen zijn om stabiliteit te bieden binnen een cryptocurrency systeem. Ze zijn vaak gekoppeld (d.w.z. hebben een vaste wisselkoers) aan een sterke munt, zoals de Amerikaanse dollar.
"Stablecoins bieden een interessant alternatief voor hun vluchtige broertjes", zegt Paul Brody, global blockchain leader bij Ernst & Young. "Als je wilt profiteren van blockchain technologie zonder jezelf bloot te stellen aan de wispelturigheid van de cryptoprijzen, is dit de manier om het te doen."
Bijvoorbeeld, één USD Coin (USDC) moet altijd 1 dollar waard zijn. Ondanks dat de koopkracht van de dollar in de loop van de tijd kan veranderen, is de gelinkte USD Coin veel minder volatiel dan andere cryptomunten.
Er zijn ook stablecoins die gekoppeld zijn aan een grondstof, zoals goud of olie, maar dit zijn momenteel niet de populairste opties.
Hoe werken stablecoins?
De vaste waarde van een stablecoin maakt 'm zo nuttig binnen de cryptowereld. Maar dat is alleen mogelijk als de bezitters van de munt er zeker van kunnen zijn dat ze hun stablecoins ook kunnen laten uitbetalen. Om ervoor te zorgen dat dit kan gebeuren, houden de makers van stablecoins reserves achter de hand van andere valuta of activa.
"Dit wordt onderpand genoemd", legt CEO Stephen Stonberg van cryptohandelsplatform Bittrex uit. "Het houdt in dat stablecoins niet alleen gebonden zijn aan een andere munt, maar dat het kopen en verkopen mogelijk is met de gelieerde activa."
Een stablecoin-uitgever kan bijvoorbeeld beloven om 1 dollar op een bankrekening te houden voor elke cryptomunt die wordt gecreëerd. Zolang het onderpand - of de reserves - beschikbaar zijn, weten handelaren dat ze een munt kunnen inwisselen voor 1 dollar. Er bestaat echter altijd het risico dat de uitgever van de stablecoin niet genoeg reserves heeft.
Overheden besteden op dit moment veel aandacht aan manieren om stablecoins te reguleren. Er is in het verleden al actie ondernomen tegen organisaties die een verkeerde voorstelling van zaken gaven wat betreft hun reserves.
Maar toch, als je overweegt om stablecoins te kopen, is het ontbreken van de juiste reserves een potentieel risico om je bewust van te zijn. "Naar mijn mening is het enige echt acceptabele antwoord een onafhankelijke audit", zegt Brody. "Je moet niet alleen weten welke activa een bepaalde munt ondersteunen als het een asset-backed token is, maar je moet ook de zekerheid hebben dat die activa niet zijn verpand tegen andere verplichtingen."
Twee onderpand-opties voor een stablecoin
Stablecoin-uitgevers kunnen kiezen hoe ze het onderpand voor hun stablecoins als reserve willen houden. De details variëren afhankelijk van de stablecoin, maar de meeste gevallen kunnen we het opdelen in twee categorieën:
Off-chain: andere activa als onderpand. Asset-backed stablecoins houden reserves aan in een niet-blockchain munt. De veiligste opties zijn crypto’s die gelinkt zijn aan een sterke valuta op gereguleerde rekeningen. Maar er wordt ook voor gekozen om grondstoffen, zoals goud, als reserve te houden. Soms houden de uitgevers een deel van de reserves aan in niet-cryptomunten en investeren ze de rest van het onderpand. Brody: "Daar kleeft voor investeerders een risico aan, omdat grote prijsschommelingen in de investeringen het vermogen van coin-houders om uit te betalen in gevaar kunnen brengen.
On-chain: andere cryptomunten als onderpand. Crypto-backed stablecoins gebruiken cryptomunten als onderpand. Zo kun je met andere cryptomunten betalen om deze stablecoins in handen te krijgen. Ze hebben over het algemeen grote reserves om zo de prijsschommelingen te kunnen opvangen. De stablecoin DAI is bijvoorbeeld gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (één DAI is gelijk aan 1 dollar), maar het kan zijn dat je 150 dollar aan ether (ETH) moet betalen om voor 100 dollar aan DAI te krijgen.
Hoe gebruiken mensen stablecoins?
Stablecoins worden op twee manieren gebruikt. Ten eerste wordt erin geïnvesteerd door mensen die het nu niet zinvol vinden om in bitcoin of een andere cryptomunt te investeren. Het aanhouden van een stablecoin beperkt het risico. Het is een beetje zoals het hebben van cashgeld op een beleggingsaccount terwijl je wacht op de juiste belegging.
De andere en populairdere manier waarop mensen stablecoins gebruiken, is om deel te nemen aan gedecentraliseerde financieringsprojecten (DeFi), zoals cryptoplatforms waarop kan worden geleend en uitgeleend.
"Voor de meeste bedrijven en individuele gebruikers zijn de lage risico's en toegang tot DeFi en andere online diensten de belangrijkste motivatie om te investeren in stablecoins. Het is zeker een van de opties waar onze zakelijke gebruikers in geïnteresseerd zijn", zegt Brody.
De financiële kant van de zaak
Voor zowel particulieren als bedrijven bieden stablecoins de mogelijkheid om deel te nemen aan de cryptowereld, zonder grote risico's te nemen die doorgaans met cryptomunten wordt geassocieerd. Zoals Stonberg zegt: "Wat uniek en belangrijk is aan stablecoins is dat ze twee werelden verbinden: cryptomunten en traditionele investeringen."
Als je overweegt om stablecoins te kopen of ze te gebruiken om geld te lenen of uit te lenen via een DeFi-platform, weet dat ook daar altijd risico's aan verbonden zijn.
Stablecoins met reserves in 'normale' valuta kunnen nog altijd een tekort aan activa hebben om het uitstaande saldo volledig uit te kunnen betalen. En voor crypto-backed stablecoins bestaat de kans dat ze in de problemen komen als de crypto's waaraan ze gelinkt zijn grote schommelingen maken.
[activecampaign form=28]