- Stablecoins zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan een onderliggende waarde, zoals bijvoorbeeld de dollar
- Voorstanders van dit type cryptomunten denken dat stablecoins de bitcoin naar de kroon zullen steken, terwijl critici grote risico’s zien.
- We zetten de kansen en de risico’s van de drie grootste stablecoins op een rij.
- Lees ook: Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried zet zijn geld op Solana: ‘Beter dan Ethereum’
Stablecoins zorgen voor veel discussie binnen de cryptowereld. Fans denken dat ze de bitcoin van de troon gaan stoten en de transitie naar ‘decentralized finance’ mogelijk maken, terwijl tegenstanders grote vraagtekens zetten bij het gebrek aan regulering.
Anders dan andere cryptomunten wordt de waarde van stablecoins bepaald door de koppeling aan een onderliggende waarde. Bijvoorbeeld aan traditionele valuta zoals de dollar, de euro, of aan goud of zilver.
Lees ook: stablecoins: dit wil je weten over cryptomunten die een stabiele waarde behouden
Stablecoins zijn aantrekkelijk voor beleggers omdat ze een stuk minder beweeglijk zijn dan andere cryptomunten. De bitcoin schommelt in 2021 tussen een niveau van 29.000 dollar en bijna 70.000 dollar, terwijl de grootste stablecoin tether rond de 1 dollar bleef zweven.
Bekende beleggers zoals Warren Buffett zijn kritisch over de enorme beweeglijkheid van de cryptomarkt. In theorie zouden stablecoins daar een oplossing voor kunnen bieden.
"In een ecosysteem van cryptomunten met hoge volatiliteit is dit een belangrijke eigenschap", zegt blockchainexpert Paul Brody van Ernst & Young. "Als je wilt profiteren van blockchaintechnologie, zonder jezelf bloot te stellen aan de enorme schommelingen van de cryptomunten is dit de manier."
Stablecoins worden ook volop gebruikt voor gedecentraliseerde financiële op cryptoplatforms, oftewel DeFi. Daarbij kunnen financiële transacties zoals het verstrekken van leningen of handelen in financiële producten, worden afgehandeld zonder tussenkomst van partijen als banken of of brokers. Met behulp van zogenoemde 'smart contracts' leggen partijen afspraken vast in stukjes computercode, die vervolgens automatisch worden uitgevoerd op een cryptoplatform.
Maar er is flink wat kritiek op het gebrek aan regulering. Voorzitter Gary Gensler van de Amerikaanse toezichthouder SEC vergeleek stablecoins in een interview in september met "pokerchips." Dit heeft vooral te maken met het feit dat er onvoldoende transparantie over de vraag uitgevers van stablecoins inderdaad voldoende dekking hebben in bijvoorbeeld dollars voor de cryptomunten die ze in omloop brengen.
Vooral over tether bestaan grote zorgen vanwege de samenstelling van achterliggende dollarreserves. Net als in de rest van de cryptowereld zijn beleggers nauwelijks beschermd als een stablecoin bijvoorbeeld ineens in elkaar stort, omdat er onvoldoende onderpand blijkt.
Insider heeft de drie grootste stablecoins naar marktwaarde op een rij gezet en gekeken naar de kansen en risico's.
Tether
Tether (USDT) is de vierde cryptomunt ter wereld en de grootste stablecoin met volgens de site coinmarketcap. Tether heeft een marktkapitalisatie van net iets minder dan 74 miljard dollar. Maar de munt kreeg dit jaar met serieuze tegenslag te maken.
In juli werd bekend dat het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoek deed naar mogelijke fraude door bestuurders van het bedrijf en minister van financiën Janet Yellen vergeleek de token met een niet-gereguleerd geldmarktfonds. In het voorjaar had de staat New York de handel in tether al verboden, waardoor zorgen waren ontstaan over de dekking van tether met dollarbezittingen.
Tether ziet zijn dominantie op de markt van stablecoins afnemen. Het marktaandeel is in de eerste helft van het jaar teruggevallen van 75 procent naar 57 procent, blijkt uit gegevens van The Block.
Technologiedirecteur Paolo Ardoino van tether maakte zich in een recent interview met Insider niet zo druk over de strenge controles. "Er is een hele wereld buiten de Verenigde Staten", zei hij. "Ik denk dat het een beetje arrogant is om iedereen over de hele wereld te vragen Amerikaanse toezichthouders te volgen."
USD Coin
Stablecoins met dezelfde onderliggende waard - in dit geval aan de Amerikaanse dollar - zijn in essentie hetzelfde product. Maar de tokens kunnen zich onderscheiden door de professionaliteit van de achterliggende organisatie.
Op dit gebied wil USD Coin (USDC) uitblinken. Het is de op-een-na-grootste stablecoin ter wereld en in omvang nummer 10 op de cryptomarkt met een marktkapitalisatie van net iets minder dan 35 miljard dollar.
USD Coin draait op de blockchain van Ethereum en wordt beheerd door een consortium waarin ook bestuurders van fintechbedrijf Circle en cryptoplatform Coinbase zitten. Circle claimt dat er voor elke USDC een dollar in reserve wordt gehouden, maar dat is nog niet onafhankelijk bevestigd.
"Stablecoins verschillen niet zo heel van elkaar", zei CEO Denelle Dixon van de Stellar Development Foundation, die de USD Coin aanbiedt op zijn netwerk in juli tegen Insider. "Maar de bedrijven achter die tokens verschillen wel en wat ze achter de schermen doen is heel belangrijk."
Dai
Dai (DAI) is met een marktkapitalisatie van 6,5 miljard de op twee na grootste stablecoin en zit in de top 40 van grootste cryptomunten ter wereld. De munt is via 'smart contracts' op het netwerk van Ethereum verbonden aan de dollar en wordt ingezet voor gedecentraliseerde financiële diensten.
Dai wordt beheerd door MakerDAO, een crypto-organisatie die in 2018 een investering van 15 miljoen dollar kreeg van durfinvesteerder Andreessen Horowitz.
Maar Dai heeft heel wat onrustige perioden achter de rug. Zo liet Dai in maart 2020 kortstondig de koppeling met de dollar los, toen cryptomunt ether op één dag met 30 procent crashte.