De staatsgaranties voor KLM en Schiphol die in 2003 tijdens de fusie met Air France aan de Nederlandse Staat werden gegeven, stellen niet veel meer voor.
Toenmalig minister en oud-KLM-baas Camiel Eurlings heeft bij de verlenging van de garanties in 2010 de meest concrete garantie laten vallen. De directie van Air France-KLM kan daardoor KLM-vluchten vanaf Schiphol schrappen of overhevelen naar de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
Dat schrijft de Volkskrant maandag. De krant heeft de staatsgaranties uit 2003, een ‘Memorandum of Understanding’ uit 2010 en aanvullende documenten met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) in handen gekregen.
Toen KLM en Air France in 2003 fuseerden bedong de overheid een pakket garanties die waren bedoeld om banen rond Schiphol veilig te stellen en Nederland bereikbaar te houden vanuit de lucht.
Baas Air France-KLM hekelt Hollands wantrouwen
Alexandre de Juniac, de internationale bestuursvoorzitter van Air France-KLM, zei een week eerder tegen de Volkskrant overigens dat de positie van KLM binnen de groep absoluut niet ter discussie staat. Volgens De Juniac is de onrust over de mogelijke verkoop een goed voorbeeld van het wantrouwen van de Nederlanders.
De Juniac verwijt het Nederlandse KLM een kleine kwestie over kasgeld te hebben escaleren. Het gaat om een discussie over het overtollige kasgeld van KLM, dat de Franse bestuurder wilde onderbrengen in de moedermaatschappij. Op die manier zouden gezamenlijk betere leningen kunnen worden afgesloten. Maar dat was onbespreekbaar voor KLM.
Geen inbreker of Zonnekoning
De Juniac vindt de Nederlandse bezwaren maar geneuzel, zei hij eind mei tegen De Volkskrant. "Voor een multinational is het normaal dat de kas gezamenlijk beheerd wordt. Het is idioot te denken dat geld op een rekening in Parijs zomaar zou kunnen verdwijnen. Dat is pure fraude.”
Volgens De Juniac zijn in Nederland binnen en buiten KLM mensen die altijd al tegen de fusie zijn geweest. “Die grijpen elke kans aan om kleine zaken op te blazen en de tegenstellingen te benadrukken.” Hij stelt dat ze nu een grens hebben overschreden.
Volgens De Juniac is hij als ‘inbreker’ weggezet, wat hij opvat als een persoonlijke aanval. Ook zegt hij met de Zonnekoning te zijn vergeleken. “Omdat ik een tijdje geen kantoor hield bij Air France, maar elders in Parijs. Ik zou mij terugtrekken in mijn Paleis van Versailles, was het verwijt”, aldus De Juniac. Hij noemt dat verwijt belachelijk. “Iedereen mag langskomen.”
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl