De Staat leidt een gevoelig verlies op de verkoop van verzekeraar Reaal aan de grote Chinese verzekeraar Anbang. Waar eerder nog werd uitgegaan van een verkoopprijs van 150 miljoen euro, is de verkoop nu vastgesteld op 1 euro.

Daarnaast betaalt Anbang 85 miljoen voor de belastingvordering op Reaal. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

De opbrengst van de verkoop van Reaal is zoveel lager omdat Anbang meer kapitaal in Reaal moet storten. Dat bedrag is gestegen naar 1,35 miljard euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 770 miljoen tot 1 miljard. Anbang verschaft dus 350 tot 580 miljoen euro meer kapitaal dan bij tekening van de voorwaardelijke verkoopovereenkomst was geraamd.

Bovendien legt Anbang 550 miljoen euro op tafel voor de afhandeling van interne leningen binnen het SNS-concern.

Anbang is relatief onbekend buiten China, maar vestigt in razend tempo zijn naam. Het bedrijf, dat in 2004 is opgericht, wil op termijn bij de tien grootste verzekeraars ter wereld horen. December vorig jaar nam de Chinese verzekeraar de Belgische bankactiviteiten van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd over. Even daarvoor werd Anbang voor 1,55 miljard euro eigenaar van het fameuze hotel Waldorf Astoria in New York.

Tegenvaller

Dijsselbloem erkent dat hij Reaal in feite "om niets" van de hand doet en dat de uiteindelijke verkoopprijs een tegenvaller is. Maar die is wel in de geest van wat partijen met elkaar hebben afgesproken omdat de kapitaalinjectie van Anbang groter is.

Er is nu meer zekerheid voor de ruim 2 miljoen polishouders (die 6 miljoen polissen hebben) en voor de 4000 medewerkers van Reaal. Bij de voorlopige verkoop in februari lag de boekwaarde van Anbang nog op 2,4 miljard euro.

Dijsselbloem noemt de definitieve verkoop goed nieuws, zeker voor de polishouders en de medewerkers. "Het bedrijf had grote problemen, maar gaat nu toch verder. Het blijft een Nederlands bedrijf met een Nederlandse leiding, dat zich moet houden aan Nederlandse wetten. Maar Reaal krijgt nu met Anbang een nieuwe - Chinese - eigenaar. Het wordt weer een gezonde verzekeraar met een toekomst."

Verkoop SNS Bank

Dijsselbloem denkt dat SNS Bank nog wel enige jaren in handen van de staat blijft. Hij denkt op de uiteindelijke verkoop van SNS Bank en de vastgoedportefeuille uiteindelijk quitte te kunnen spelen.

Voor Anbang is de overname van Reaal de eerste stap op de Nederlandse markt; eerder kocht het in België al een verzekeraar.

De Nederlandsche Bank heeft inmiddels toestemming gegeven voor de verkoop. De Chinese toezichthouder moet dat nog wel doen.

Lees ook

Wie zit er achter de Chinese koper van Reaal? Zelfs in China weten ze het niet

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl