ANALYSE – Nadat de Brexit-deal van de Britse premier Theresa May afgelopen week door een overweldigende meerderheid van het Lagerhuis werd weggestemd, werd er gespeculeerd dat ze grote concessies zou doen om haar tegenstanders tevreden te stellen.
En heel even leek dat ook zo, toen May het parlement vertelde dat ze gesprekken zou voeren met de oppositiepartijen om een oplossing te vinden.
“Ik nodig de leiders van de partijen graag uit om één op één met mij te praten, en ik wil vanavond al met die gesprekken beginnen”, zei May direct nadat ze een motie van wantrouwen had overleefd.
Toch verraste Labourleider Jeremy Corbyn vriend en vijand door die uitnodiging af te wijzen. “Voordat we hier op een goede manier over kunnen praten, moet de regering eerst het no deal-scenario uitsluiten”, zei hij.
Het team van Corbyn had haarfijn door dat May’s uitnodiging voor een gesprek geen serieuze poging was om haar tegenstanders tegemoet te komen, zeggen bronnen dichtbij Corbyn tegen Business Insider.
En dat bleek ook te kloppen. May kwam tijdens de gesprekken met de parlementsleden helemaal niemand tegemoet.
De Liberaal-Democraten, de Schotse Nationale Partij, de Partij van Wales en de Groene Partij vroegen allemaal om een tweede Brexit-referendum en vroegen May om te beloven dat er geen no deal-Brexit komt. Ondertussen vroeg de partij van Corbyn, Labour, om een permanente douane-unie.
Maar May maakte het tijdens die gesprekken duidelijk dat ze niet aan die wensen tegemoet komt. "Ze luisterde, maar ze maakte bij ieder verzoek direct duidelijk waarom dat zo'n slecht idee was. Ze deed niet haar best om tot een compromis te komen", zegt een bron die bij de gesprekken was tegen Business Insider.
'We willen het niet'
Op onze vraag of de regering een permanente douane-unie wil, een no deal-Brexit kan uitsluiten of een tweede referendum zou overwegen, antwoordde een woordvoerder van May dat dat geen optie is. Dat terwijl dat allemaal belangrijke eisen van de oppositie zijn.
Het is ook een optie om het twee jaar durende artikel 50-proces, waarmee het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, te verlengen. Veel deskundigen en politici zijn het erover eens dat dat moet gebeuren. Toen we bij de woordvoerder navroegen waarom de regering dat niet wil, was het antwoord: "Omdat we het niet willen doen."
Veel deskundigen gaan ervan uit dat May uiteindelijk toch gewoon een compromis moet sluiten om een chaotische Brexit te voorkomen. Maar met nog maar een paar weken te gaan tot 29 maart, de datum waarom de Brexit een feit moet zijn, lijkt het er niet op dat May bereid is om toe te geven aan haar politieke tegenstanders.