• De sector technologie doet binnen Europa goede zaken, met name bedrijven gerelateerd aan de halfgeleiderindustrie.
  • Nederlandse namen als ASML, ASMI en Besi zorgen dat de AEX-index nieuwe recordstanden aan blijft tikken.
  • Maar ook het Frans-Italiaanse ST Micro Electronics biedt veel potentie. Het aandeel zou op korte termijn kunnen stijgen, signaleren beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – De aandelenmarkten verwerken het volop draaiende cijferseizoen dat per saldo uitstekend verloopt. Evengoed zijn er verschillende bedrijven die de tweede jaarhelft iets minder rooskleurig inzien.

Het optimisme over de economische groei zwakt iets af. In reactie daarop zakken de rentes opnieuw, waardoor de verwachte groei weer wat extra steun krijgt.

Dit alles resulteert in een zijwaarts koersverloop voor de meeste indices, maar niet voor de AEX en de NASDAQ. Die noteren tussendoor alweer nieuwe records.

Technologie Europa doet goede zaken

Uit onze laatste marketscans blijkt dat binnen Europa de sector technologie (dikke groene lijn) opnieuw in positieve zin opvalt. De onderstaande grafiek toont de relatieve ontwikkeling van de subsectoren van de brede, Europese Eurostoxx-index sinds begin dit jaar. De Eurostoxx zelf is met de zwarte dikke lijn weergegeven.

We zien hierboven dat in de eerste helft van het jaar het algemene beeld goed was, maar wel wisselend van karakter. Sinds medio mei beginnen de relatieve verschillen met de index zelf weer op te lopen en wordt het huidige cijferseizoen goed verwerkt.

Dat werd onder andere gevoed door het wereldwijde chiptekort. We zien vooral de bekende Nederlandse namen zoals ASML, ASMI en Besi uitstekend presteren met prima resultaten voor beleggers. Dat verklaart het doorstijgen van de AEX-index.

De opwaartse kracht van technologie, en dan met name van bedrijven gerelateerd aan de halfgeleiderindustrie, compenseert het negatieve effect op de Amsterdamse index van banken, verzekeraars, energie en – meer specifiek – Philips. En vooruit, Prosus kan daar ook bij.

Halfgeleiderfirma’s doen het nog steeds erg goed, maar er is toch een verschuiving van interesse binnen die groep uitverkoren bedrijven. Ook hier zijn achterblijvers en partijen die vooroplopen.

Logisch, onder de term halfgeleiders valt een scala aan bedrijven. Er zijn producenten van machines die chips maken zoals het Veldhovense ASML. Die verkopen aan chipfabrikanten die de daadwerkelijke chipproductie op zich nemen. En er zijn bedrijven die chips ontwerpen.

Wat nu speelt is dat naast de machinefabrikanten ook andere geledingen binnen de sector aan interesse winnen. Bijvoorbeeld ST Micro Electronics.

Wat zeggen de experts over STM?

Voor wie het bedrijf niet kent, ST Micro Electronics (STM) heeft een breed portfolio en produceert onder meer microcontrollers, vermogenselektronica en flashgeheugen. Deze producten zijn terug te vinden in bijvoorbeeld auto's, medische apparaten, entertainmentproducten en fotocamera's.

In 2020 had STM meer dan 100.000 klanten wereldwijd. Veel grote klanten zijn actief in de automobielindustrie, zoals Continental, Bosch, Volkswagen en Tesla en in de computer- en communicatiesector met voorbeelden als Apple, Samsung, Hewlett-Packard en Huawei.

De 10 grootste klanten vertegenwoordigen de helft van de omzet, maar dat is tegenwoordig geen reden tot zorg.

Het van origine Frans-Italiaanse bedrijf met een Nederlandse rechtsvorm en een hoofdkantoor in Genève is een echte Europeaan op het wereldtoneel van de chipmakers. STM publiceerde vorig week uitstekende cijfers en verhoogde de verkoop- en investeringsvooruitzichten voor het hele jaar. Dit met name als gevolg van de stijgende vraag van auto- en telefoonfabrikanten.

Knelpunten in de chipindustrie als gevolg van een golf van bestellingen leidden ertoe dat bijvoorbeeld de Duitse autofabrikant Volkswagen en iPhone-maker Apple al de alarmbellen rinkelden over mogelijke productieproblemen. Daar gaat STM naar verwachting behoorlijke vruchten van plukken en niet alleen de machinemakers zoals ASML.

De sterke stijging van de wereldwijde vraag komt met name door de uitrol van nieuwe mobiele 5G-technologie, de verschuiving van de auto-industrie naar elektrisch vervoer en de verspreiding van nieuwe geconnecteerde producten. Deze trend stimuleerde ook de omzet en winst voor bedrijven zoals Qualcomm en Nvidea.

In dat kader heeft STM zwaar ingezet op siliciumcarbidechips, gericht op het verbeteren van de laadcapaciteit van batterijen in elektrische voertuigen en de tijd tussen het opladen. Zo zien we dus dat bedrijven die later in de cyclus van de chipindustrie zitten in trek komen op de beurs en dus kansen krijgen voor de toekomst en de daarbij behorende veranderde vraag van de consumenten. Per saldo zijn de analisten dan ook zeer positief over het aandeel ST Micro Electronics en ligt het gemiddelde koersdoel dat zij daarbij stellen op 44,00 euro.

Wat vinden beleggers van STM?

Dan staan we stil bij wat beleggers doen, uitgedrukt middels de koersgrafiek.

We kiezen voor een simpele grafiek zonder toeters en bellen om beleggersgedrag duidelijk te laten zien. Tot dusver zijn dit jaar recordniveaus van vlak voor de covid-dip een aantal keer benaderd en als goedkoop beoordeeld. Telkens werd daar flink gekocht, zolang de kans geboden werd.

Als je bijvoorbeeld ASML of ASMI bekijkt sinds de laagste koersen van 2020, dan blijkt dat deze inmiddels meer dan verdubbeld zijn. In die vergelijking zou STM dus bij op 60 euro moeten noteren. Wij gaan uit van een koersdoel van een bescheiden 45 euro, met als tussendoel 40 euro.

De reden is dat na maart dit jaar steeds eerder verkopers opstonden en nu niet meer. Afgelopen weken hebben overtuigde kopers die druk overwonnen en doorgekocht tot aan bijna nieuwe recordstanden. Dat doe je niet als je geen nieuwe records verwacht.

Nog even ter herinnering: het gemiddelde koersdoel van de analisten komt uit op 44 euro. Het ziet er dus naar uit dat velen denken dat het aandeel verder omhoog kan. Wij ook.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.