- Het Enschedese softwarebedrijf Sqills komt in handen van de Duitse industriële reus Siemens.
- Sqills bouwt software voor het online kopen van trein- en buskaartjes.
- Siemens telt 550 miljoen euro neer voor het bedrijf dat in 2007 is opgericht.
Wereldmarktleider worden. Dat doel heeft het Enschedese softwarebedrijf Sqills voor ogen. Met de Duitse industriereus Siemens als nieuwe eigenaar heeft het bedrijf nu de slagkracht om door te groeien.
Siemens telt 550 miljoen euro neer voor Sqills, zo werd donderdag bekend.
De Enschedese onderneming bouwt software voor het online kopen van bus- en treinkaartjes. Drieëndertig vervoersbedrijven in negen landen zijn klant. Daaronder bekende namen als Thalys en Eurostar, NS, Arriva en Keolis.
Jaarlijks worden er zo’n 300 miljoen treintickets gereserveerd via het door Sqills ontwikkelde systeem ‘S3 Passenger’. Dat is ongeveer één vijfde van de Europese markt.
Sqills wil groeien buiten Europa
Sqills is in 2002 in Enschede opgericht als JB-IT door Johan Nieuwerth en Bart van Munster, twee oud-studenten van de Universiteit Twente. Tijdens een klus voor de NS kwamen ze in contact met Alexander Mul en Wouter Cassee. De vier zagen potentie in de vervoersmarkt en richtten in 2007 Sqills op.
Inmiddels heeft Sqills 160 medewerkers en kantoren in Enschede, Amersfoort, Istanbul en Parijs. De omzet komt dit jaar naar verwachting uit op 28 miljoen euro en moet in 2022 klimmen naar zo'n 40 miljoen euro.
Het Enschedese bedrijf wil meer. Onlangs sleepte Sqills het spoorbedrijf van Kazachstan binnen als klant. "Een interessante binnenkomer, want dat opent hopelijk de weg naar andere voormalige Sovjetrepublieken", zei medeoprichter Mul eerder dit jaar tegen Tubantia.
Ook in de rest van Azië en Noord- en Zuid-Amerika ziet Sqills kansen. "Als onderdeel van Siemens' groeiende portfolio in de reisindustrie kunnen we onze plannen uitrollen om buiten Europa te groeien", zegt medeoprichter Bart van Munster in het persbericht.
[activecampaign form=30]
Lees meer over succesvolle Nederlandse ondernemers:
- Pieter Zwart begon Coolblue op een Rotterdamse zolderkamer, nu is hij multimiljonair – dit is het verhaal van de ‘Nederlandse Jeff Bezos’
- Sytse Sijbrandij wilde eerst niks weten van investeerders, nu is zijn bedrijf GitLab $2,75 miljard waard – dit is zijn verhaal
- Ali Niknam wil alleen superslimme mensen bij Bunq: ‘Wij durven te kiezen voor een bepaalde cultuur’
- Jitse Groen richtte als ‘tamelijk luie’ student Thuisbezorgd.nl op, 20 jaar later is hij de bezorgkoning van de wereld – en miljardair