Uit nieuw onderzoek in opdracht van sportkoepel NOC*NSF blijkt dat 4,5 miljoen Nederlanders aangeven minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is.
NOC*NSF steunde eerder deze week de oproep van 31 binnensportbonden en belangenorganisaties om op korte termijn de sporthallen en gymzalen weer open te stellen.
De coronacrisis trekt een zware wissel op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders, vooral op de groep Nederlanders die minder is gaan sporten of is gestopt met sporten.
Sportkoepel NOC*NSF ziet steeds minder fitte Nederlanders als gevolg van de lockdown. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders aangeven minder te sporten wanneer hun sportclub dicht is.
Vooral kinderen tot en met 12 jaar (49 procent) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38 procent) sporten minder wanneer zij niet bij hun club terechtkunnen.
Deze cijfers komen uit het onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand februari 2021, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar in opdracht van NOC*NSF.
Bijna een kwart van de Nederlanders geeft in het onderzoek aan lastig motivatie te vinden om in zijn of haar eentje te sporten (23 procent).
NOC*NSF steunde eerder deze week de oproep van 31 binnensportbonden en belangenorganisaties om op korte termijn de sporthallen en gymzalen weer open te stellen. Die zijn nog altijd dicht.
De binnensportbonden presenteerden in hun brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer zorgwekkende cijfers over de sportbeoefening, met name onder kinderen. Van de 6 miljoen mensen die in januari 2020 nog actief hun sport beoefenden, was in januari 2021 nog slechts een derde over, aldus de bonden.
De coronacrisis trekt volgens het onderzoek een zware wissel op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders, vooral op de groep Nederlanders die minder is gaan sporten of is gestopt met sporten. Van deze groep geeft 51 procent aan zich in de verlengde lockdown fysiek minder fit te voelen.
Onder jongeren van 19 tot en met 30 jaar ligt dit percentage zelfs nog hoger (61 procent). Daarnaast zegt 1 op de 4 Nederlanders die minder is gaan sporten of gestopt is met sporten, een stuk ongezonder te zijn gaan eten.
"Deze cijfers laten zien dat het niet goed gaat met de mentale en fysieke weerbaarheid van de Nederlander", zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "We hebben onze sportclubs nodig om in beweging te blijven. Op vaste momenten, onder begeleiding van een trainer-coach, sámen kunnen sporten; dit zijn voor veel Nederlanders hele belangrijke factoren in hun motivatie om te blijven bewegen".
"Het is daarom cruciaal dat ook de binnensporters weer snel bij hun club terechtkunnen. Dat geldt zeker voor de jongere leeftijdscategorieën. We zien dat zij het zwaarst gebukt gaan onder de coronacrisis, zowel mentaal als fysiek. Sport biedt de oplossing om gezond uit de crisis te komen."