- Sporten kan je een goed gevoel geven, maar te zwaar trainen kan tot blessures leiden.
- Spierpijn hoort erbij, maar niet te veel. Als je veel pijn hebt moet je overwegen je training aan te passen.
- Als je vaak ziek bent, slecht slaapt of geen eetlust hebt, dan kan dat erop duiden dat je te intensief sport.
- Lees ook: Ik ga al 25 jaar naar de sportschool, maar heb nog altijd geen perfect lijf – dat probeer ik nu te accepteren
Sporten is in de meeste gevallen goed voor je, maar je kan ook te veel hooi op je vork nemen, waardoor je in een lichamelijke malaise terecht kan komen en blessures kan oplopen.
Als je goede voornemens hebt gemaakt op sportgebied voor het nieuwe jaar, dan moet je zorgen dat je niet té enthousiast wordt. Business Insider sprak met fitnessexperts over signalen die erop wijzen dat je work-outs te intensief zijn.
Dit zijn 9 dingen waar je op moet letten:
9 signalen dat je moet oppassen met je work-out
9 signalen dat je moet oppassen met je work-out
-
Stop met trainen als je pijn voelt
De in New York gevestigde fysiotherapeut Jasmine Marcus zegt tegen Business Insider dat pijn tijdens een work-out een recept voor ellende is. “Pijn is de manier waarop je lichaam je beschermt. Pijn betekent waarschijnlijk dat je jezelf aan het blesseren bent”, zegt ze.
Als de pijn beperkt blijft tot een bepaald deel van je lichaam, dan kan je volgens haar doorgaan met andere oefeningen waarbij je dat deel vermijdt. Maar je moet wel even medische hulp zoeken voor hetgeen je last van hebt.
“Als je bijvoorbeeld last hebt van je schouder, dan moet je stoppen met ‘shoulder presses’, maar er is geen reden om niet verder te gaan met oefeningen voor je onderlichaam“, zegt ze. “Zorg alleen dat je op zoek gaat naar een behandeling voor je schouder.”
Luister altijd naar je lichaam, want je loopt het risico een tijd uit de running te zijn als je toch doorgaat en een blessure oploopt.
Shutterstock
-
Een oefening moet je niet duizelig of zwak maken
Als je je duizelig voelt of nog lang zwak na je work-out, dan is dat geen goed teken.
De in Canada gevestigde sportfysiotherapeut Mitchell Starkman zegt tegen BI dat een klein beetje duizeligheid normaal is, maar dat het niet aan moet blijven houden. “Als je steeds duizelig wordt tijdens het sporten, dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts. “Maar dat gezegd hebbende: sommige mensen kunnen van bepaalde positieveranderingen tijdelijk een beetje duizelig worden.” Starkman vergelijkt dat met je wat licht in je hoofd voelen als je te snel opstaat.
Slechte eetgewoonten kunnen een andere oorzaak zijn voor duizeligheid. Iedereen moet variëren met zijn of haar dieet, maar als je vaak traint op een lege maag dan kan je je wat wazig voelen tijdens een work-out.
anucha maneechote/Shutterstock
-
Als je regelmatig ziek bent, kan dat liggen aan te intensieve work-outs.
Structureel sporten kan je immuunsysteem een boost geven, maar overtrainen kan juist het tegengestelde effect hebben en je ziek maken.
“Sporten is geweldig. Als je het structureel doet dan versterk je op den duur je immuunsysteem”, zegt Starkman tegen BI. “Maar als je work-outs te intensief zijn, dan wordt je immuunsysteem juist voor een aantal uren daarna kwetsbaar en is de kans dat je ziek wordt groter.”
Als je vaak ziek bent, is het goed je fitnessregime onder de loep te nemen. Zorg dat je voldoende rustdagen inplant en je goed en gezond eet voor en na je work-outs.
Shutterstock
-
Ook slecht slapen kan komen door overtraining.
Sporten zou moeten leiden tot betere slaap, maar als je ’s nachts vaak wakker ligt en aan het woelen bent dan ben je misschien overtraind.
“Slapeloosheid is een teken dat je sympathische zenuwstelsel niet goed functioneert en dat kan heel goed komen door te veel sporten”, zegt chiropractor en kracht- en conditietrainer Chelsea Axe van DrAxe.com tegen BI.
“Een overactief zenuwstelsel en de daarmee samenhangende slaapproblemen hebben vaak te maken met anaerobe activiteiten als sprinten en gewichtheffen.”
New Africa/Shutterstock
-
Te intensief trainen kan ook leiden tot extreme vermoeidheid
Als je jezelf de hele tijd moe voelt of de sportschool altijd uitgeput verlaat in plaats van energiek, dan moet je waarschijnlijk wat gas terugnemen.
“Spierpijn hoort bij nieuwe oefeningen, maar extreme vermoeidheid niet. Als je wel genoeg slaap krijgt, maar toch heel moe bent dan kan dat meerdere oorzaken hebben”, zegt voedingsdeskundige Megan Ostler van iFit tegen BI.
Een veel voorkomende oorzaak, zeker bij vrouwen, is bloedarmoede vanwege een ijzertekort. “Als we een ijzertekort hebben kunnen we niet genoeg zuurstof transporteren naar onze spieren en organen”, legt ze uit. “En dan kunnen ze niet presteren zoals zou moeten en hebben ze moeite voedingsstoffen om te zetten in energie.”
Een andere veelvoorkomende oorzaak van vermoeidheid is te weinig calorieën tot je nemen voor en na je work-out. “Onze lichamen moeten zich aanpassen als we minder voedsel eten of meer gaan sporten”, zegt Ostler.
Adam Pretty/ Getty Images
-
Overtraining kan ook leiden tot verminderde eetlust.
Je hebt vaak meer honger als je een nieuw fitnessroutine aan het ontwikkelen bent. Als je helemaal geen honger hebt is dat een slecht teken.
“Veel sporters denken dat ze gewoon moeten luisteren naar hun hongergevoel om te weten hoeveel ze moeten eten, maar dat is niet altijd het geval”, zegt Ostler. “Als je intensief sport dan kan je eetlust worden onderdrukt.”
Regina Podolsky / EyeEm / Getty Images
-
Je kan prikkelbaar of zelfs depressief worden van te veel trainen
Als we zweten komen er endorfines vrij, dat zijn ‘feel good’-hormonen waardoor we ons relaxt voelen en die stress verlichten. Maar volgens Axe kan te zwaar trainen juist leiden tot onrust of zelfs depressie.
“Te veel aerobische activiteiten kunnen zorgen voor parasympathische overtraining“, zegt ze. “Symptomen daarvan zijn vermoeidheid, depressie en mindere sportprestaties.”
“Overtrainde sporters kunnen ook kampen met adrenalinestoornissen en stemmingswisselingen die worden veroorzaakt door te hoge niveaus aan cortisol.”
Elaine Thompson/AP
-
Als je hartslag te lang hoog blijft na een work-out, ben je waarschijnlijk aan het overdrijven.
Een duidelijk teken van overtraining is het fluctueren van je hartslag in rust.
“Als je begint met sporten dan is het niet gek dat je hartslag wat varieert omdat je lichaam beter in vorm aan het komen is”, zegt Axe. “Maar bij ervaren sporters is het fluctueren van de hartslag juist een makkelijke manier om overtraining vroegtijdig te kunnen signaleren.”
Steve Kovach/Business Insider
-
Aanhoudende spierpijn kan een teken zijn dat je jezelf aan het blesseren bent.
Spierpijn is heel gebruikelijk in de dagen na een zware training, maar het mag je niet helemaal buitenspel zetten — het zou snel weer moeten verdwijnen.
Als je voortdurend pijnlijke spieren hebt, dan ben je misschien overtraind. “Als je sport, dan krijg je kleine scheurtjes in je spieren”, zegt personal trainer Emily Paskins van iFit tegen BI. “Het lichaam herstelt vervolgens de scheurtjes en daardoor bouw je sterkere spieren op. Maar als je constant scheurtjes in je spieren aan het veroorzaken bent zonder je lichaam genoeg tijd geeft om te herstellen, dan kan dat leiden tot slijtage en aanhoudende pijn.”
Shutterstock