Hoe dichter bij de Noordpool, des te sneller het internet in Noorwegen. 

Op het eerste gezicht is er weinig aanlokkelijks aan wonen op Spitsbergen, een Noorse archipel in de Noordelijke IJszee. De temperatuur komt er zelden boven nul. Je al te ver van je huis wagen zonder geweer is niet verstandig, vanwege de ijsberen. Stromend water is er niet – de bodem is altijd bevroren, dus waterleiding aanleggen is te veel moeite. Bewoners zetten een kop sneeuw in de magnetron als ze dorst hebben. Er wonen maar 2600 man.

Tien keer sneller

Maar over één ding hoeven ze op Spitsbergen niet te klagen, beschrijft de Wall Street Journal: de archipel heeft razendsnel internet. Zelfs in Bjorndalen, een gehucht dat niet eens over de weg te bereiken is, hebben ze internet dat tot wel tien keer sneller is dan op het Noorse vasteland.

Dat heeft Spitsbergen te danken aan Telenor, de Noorse telecommaatschappij. “Spitsbergen is Noorwegen in het klein”, legt hoofd technische dienst Frode Stodal uit. “We krijgen snel feedback over wat wel en wat niet werkt.” Een ideale plek om nieuwe technologie uit te proberen. Daarom besloot Telenor de hoofdplaats van Spitsbergen te voorzien van glasvezel en 4G.

Zelf de greppel graven

Dan helpt het dat de Noorse verzorgingsstaat zijn burgers niet graag in de kou laat staan. Toen mijnheer Nordahl (64, gepensioneerd vertaler), lucht kreeg van de plannen van Telenor, was hij vastbesloten mee te profiteren. Aanvankelijk zou de afgelegen woning van Nordahl niet aangesloten worden. Maar de pensionado stapte naar het lokale Telenor-kantoor en zei botweg: “ik wil glasvezel in mijn blokhut”.

En hij kreeg het, op voorwaarde dat hij en zijn buurtgenoten zelf de kabels zouden leggen. De zomer daarop groef hij met zijn buren een greppel om de kabels in te leggen. Zijn computerverzameling, aangedreven door stroom uit een generator, is goed voor 43 terabyte.

Tien jaar voorsprong

Volgens Stodal van Telenor heeft Spitsbergen "minstens tien jaar voorsprong" op de rest van Noorwegen. De onderhoudskosten van Telenor kelderden sinds de aanleg van de glasvezel; de maatschappij overweegt om de traditionele telefoonlijnen helemaal weg te halen op de archipel.

Of het zware leven van de eilanders drastisch zal veranderen door het supersnelle internet is de vraag. In ieder geval kunnen ze snel films downloaden voor tijdens de lange, donkere wintermaanden.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl