Het Chinese telecombedrijf Huawei houdt het voor gezien op de Amerikaanse routermarkt.
Dat zegt oprichter Ren Zhengfei in een interview met de Chinese nieuwssite 163.com, waar de Global Times over schrijft.
Huawei neemt de stap om de relatie tussen de VS en China niet verder te beschadigen, aldus Ren, die daarbij benadrukt dat Huawei geen politiek standpunt inneemt.
Eerder gaf een andere topman van Huawei, Eric Xu, al aan dat het bedrijf niet langer geïnteresseerd is in de Amerikaanse markt. Dit na beschuldigingen van spionage eind vorig jaar.
Achterdeurtjes in apparatuur?
In de VS wordt Huawei, dat ook actief is in Nederland en andere Europese landen, al jaren met argusogen bekeken. In oktober 2012 kwam ’s werelds grootste fabrikant van telecomapparatuur in opspraak. Het bedrijf zou volgens een veiligheidscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden samen met het Chinese ZTE een veiligheidsrisico vormen.
Beide Chinese concerns zouden achterdeurtjes in de apparatuur inbouwen, zodat die kan worden gebruikt voor spionagedoeleinden. Daarnaast bestaat er het vermoeden dat Huawei, hoewel het officieel in private handen is, sterke banden onderhoudt met de Chinese overheid. Oprichter Ren is namelijk een ex-officier van het Rode Leger. Huawei heeft dergelijke beschuldigingen telkens tegengesproken.
De Amerikaanse commissie adviseerde om Huawei van de Amerikaanse markt te weren. In maart van dit jaar verbood de Amerikaanse regering lagere overheden inderdaad om apparatuur in te kopen bij de Chinezen. Australië ging twee jaar geleden al over tot een verbod voor Huawei en verlengde dat onlangs.
Kamerleden stellen vragen
In Nederland trok het Amerikaanse rapport de aandacht van Kamerleden, mede omdat zowel Huawei als ZTE samenwerkt met KPN. "Als de Amerikanen waarschuwen voor zo’n bedrijf, moet de Nederlandse overheid hiernaar kijken", zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke destijds. PvdA-Kamerlid Frans Timmermans en SP-Kamerlid Harry van Bommel waren dezelfde mening toegedaan.
Huawei sloot in 2010 nog een driejarig contract met KPN voor de levering van zeer snelle ‘point-to-point’ dataverbindingen ten behoeve van zakelijke klanten.
Huawei blijft wel smartphones verkopen
De ophef in de VS heeft Huawei doen besluiten zijn pijlen op andere markten te richten, waar het meer geld kan verdienen. Het concern levert voornamelijk nog hardware aan kleinere bedrijven in de VS, omdat de grote telecombedrijven Huawei bewust links laten liggen.
Huawei blijft wel smartphones verkopen in Amerika. Volgens topman Ren worden de telefoons niet als veiligheidsrisico gezien, omdat ze draaien op besturingssysteem Android dat gemaakt is door het Amerikaanse bedrijf Google.
Huawei is inmiddels de derde smartphonemaker ter wereld, na Samsung en Apple. Dat is vooral te danken aan de sterke verkopen in China. Omdat China de grootste markt voor mobieltjes is, weet Huawei daarmee meteen te scoren op mondiale lijstjes.
In de VS wil het bij consumenten nog niet zo vlotten met de naamsbekendheid van de Chinese firma. Zelfs mensen die het bedrijf kennen, weten niet hoe ze de naam uit moeten spreken (zie onderstaande filmpje).
Om dat probleem te ondervangen past Huawei de uitspraak van de naam (officieel: 'gwa-wee') aan per land. In de VS spreekt met het daarom uit als 'wah-wee', terwijl in Nederland 'hoe-aa-wij' gangbaar is.