- In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn de verkopen van de speed pedelec met liefst 37 procent gestegen.
- In de coronacrisis zoeken steeds meer mensen naar een alternatief voor het openbaar vervoer.
- Goedkoop zijn e-bikes niet.
- Business Insider bekeek de prijzen van speed pedelecs en de regels die gelden in het verkeer.
De speed pedelec wordt steeds populairder bij mensen die grote afstanden moeten afleggen naar hun werk. Tijdens de coronapandemie zijn de verkopen van de snelle elektrische fietsen extra snel gestegen. Door mee te trappen kan de speed pedelec snelheden tot 45 kilometer per uur bereiken.
In de eerste vijf maanden van dit jaar werden er volgens VWE Automotive 37 procent meer speed pedelecs verkocht dan in 2019. In recordmaand april werden er in totaal 472 van de snelle fietsen verkocht, vooral door mensen die er een alternatief in zien voor het openbaar vervoer.
Toen de speed pedelec voor het eerst op de markt kwam, werd hij vanwege een maas in de wet gezien als snorfiets. Je mocht er op het fietspad mee rijden, maar dat mag sinds 1 januari 2017 niet meer.
De speed pedelec is vanwege de hoge maximale snelheid officieel een bromfiets. Je moet daarom ook verplicht een helm dragen.
Als je overweegt een speed pedelec aan te schaffen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle geldende regels. En je wilt natuurlijk weten wat ze zoal kosten.
Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over de snelle elektrische fiets.
Speed pedelec mag niet op het fietspad en helm verplicht
Een speed pedelec rijdt op de gewone rijbaan en niet op het fietspad. Tenzij een verplicht fiets/bromfietspad is, dan moet je daarop rijden.
De speed pedelec wordt sinds 1 januari 2017 gezien als bromfiets en daarom is ook een helm verplicht. Dat kan een door de overheid goedgekeurde bromfietshelm zijn of een speciale helm voor een speed pedelec.
Ook moet de speed pedelec een gele bromfietskentekenplaat hebben en moet de bestuurder minimaal 16 jaar oud zijn.
Verder is een rijbewijs verplicht. Dat kan een bromfietsrijbewijs zijn (rijbewijs AM), maar ook een gewoon autorijbewijs volstaat (rijbewijs B).
Maximum snelheid 30 tot 45 km per uur
Door bij te trappen kan de speed pedelec een snelheid van 45 kilometer per uur halen. Dat is alleen toegestaan op de rijbaan. Als er een verplicht fiets/bromfietspad is, geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom en 40 kilometer per uur buiten de bebouwde kom.
Volgens de Fietsersbond is het overigens erg moeilijk om langdurig boven de 40 kilometer per uur te rijden. Als je zelf stevig doortrapt kan je op de snelste speed pedelec net boven de 40 kilometer per uur komen, maar vaak blijf je tussen de 35 en 40 kilometer per uur steken. Het laatste stuk van 40 naar 45 kilometer per uur is alleen te bereiken als je de energie verdubbelt.
WA-verzekering verplicht
Fietsers moeten een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben voor hun speed pedelec. Vrijwel alle verzekeraars bieden zo'n verzekering aan.
Als je schade veroorzaakt met je snelle elektrische fiets dekt de WA-verzekering die in de meeste gevallen.
E-bike van de zaak: 7% bijtelling voor privé-gebruik
Sinds 1 januari 2020 gelden er nieuwe regels voor een fiets van de zaak.
Werknemers kunnen voor privé-gebruik tegen een fiscale bijtelling van 7 procent van de catalogusprijs gebruik maken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec.
Lees ook: Zo werkt de fiscale bijtelling van e-bike van de zaak plus 2 andere voordelen
Actieradius speed pedelec: 40 km tot 120 km
Het is niet eenduidig te zeggen hoe ver je kan fietsen op een accu met de speed pedelec, omdat er heel veel factoren van invloed zijn op de actieradius.
Zo spelen naast de capaciteit van de accu ook het weer, hoe hard je trapt, het wegdek en je gewicht allemaal een belangrijke rol.
Maar je mag bij de meeste modellen een actieradius van tussen de 40 kilometer en 120 kilometer verwachten.
Bosch heeft een handige calculator ontwikkeld om de actieradius van de speed pedelec in te schatten.
De 10 populairste speed pedelecs
Speed pedelecs zijn niet goedkoop, vooral vanwege de accu. De duurste fietsen kosten bijna 10.000 euro.
De Stromer is verreweg het meest verkochte merk met de ST1 X als populairste model.
Hieronder zie je de door VWE Automotive opgestelde top tien van meest verkochte modellen speed-pedelecs in de eerste vijf maanden van 2020. Business Insider heeft de bijbehorende adviesprijzen opgezocht.
Wie goed let op aanbiedingen, kan ze goedkoper aanschaffen.
- Stromer ST1 X - Adviesprijs: 5.650 euro
- Gazelle CityZen Speed - Adviesprijs: 4.990 euro
- Stromer ST 3 - Adviesprijs: 6.990 euro
- Stromer ST 3 Sport - Adviesprijs: 6.990 euro
- Stromer ST1 Comfort - Adviesprijs: 4.290 euro
- Riese & Müller Supercharger GT touring HS - Adviesprijs: 5.519 euro
- Gazelle Ultimate Speed 380- Adviesprijs: 4.229 euro
- Stromer ST5 - Adviesprijs: 9.490 euro
- Qwic RD11 Speed - Adviesprijs: 3.899 euro
- Qwic MA11 Speed - Adviesprijs: 4.799 euro
Lees meer over de e-bike
- De e-bike heeft de hele fietsbranche op z’n kop gezet – 7 grafieken over de razendsnelle opmars van de elektrische fiets
- 6 extravagante e-bikes waarmee je zeker opvalt – soms lijken ze meer op een motor dan op een fiets
- Deze 2 Drentse ondernemers ruilden hun bedrijfsauto in voor de e-bike… en leggen per maand 1.000 kilometer af – ‘Nooit last van file’