- Aandelenbeurzen hebben de wind in de zeilen dit jaar, onder meer vanwege optimisme over het uitblijven of vermijden van een recessie in de Verenigde Staten.
- Er wordt echter ook flink gespeculeerd op een daling van met name grote technologiefondsen, die dit jaar hard zijn gestegen.
- In de VS staat momenteel in totaal voor meer dan 1.000 miljard dollar aan zogenoemde shortposities uit op de beurs.
- Lees ook: Big Tech is rijp voor een correctie…die bij hogere bodems weer koopkansen biedt op de beurs
Aandelenbeurzen zijn sinds maart dit jaar flink opgelopen, vooral dankzij de hype rond artificial intelligence. Die heeft de koersen van met name grote Amerikaanse technologiebedrijven enorm opgedreven. Inmiddels zijn er echter flink wat speculanten die inzetten op koersdalingen.
Zogenoemde shortposities op Amerikaanse aandelen zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds april 2022. Uit data van financieel platform S3 Partners blijkt dat er een bedrag van 1.000 miljard dollar is ingezet op koersdalingen.
Het shortgaan werkt als volgt: een belegger leent aandelen bij een speciale broker, tegen bijvoorbeeld 10 dollar per aandeel. De belegger krijgt de geleende aandelen en verkoopt ze door voor dezelfde prijs. Zodra de koers van het aandeel daalt, tot bijvoorbeeld 1 dollar, koopt de belegger de aandelen op de markt en geeft ze terug aan de broker. In de tussentijd is de belegger 9 dollar rijker geworden.
Wanneer de aandelen niet dalen, maar snel en hard genoeg in waarde stijgen, worden de shortsellers uit hun positie geduwd. Dat betekent dat shortstellers de aandelen terug moeten kopen tegen een hogere koers. Stel dat de aandelen werden geleend tegen de koers van 10 dollar, maar het aandeel is in de tussentijd gestegen naar 20 dollar, dan is het verlies voor de shortseller gelijk aan 10 dollar per aandeel.
Door de stijging van Amerikaanse aandelen eerder deze maand hebben shortsellers naar schatting zo'n 101 miljard dollar verlies geleden.
Short posities op Big Tech flink toegenomen
De data van S3 Partners laten zien dat momenteel vooral de aandelen van grote technologiebedrijven in het vizier van shortspeculanten zijn gekomen in de Verenigde Staten. De top vijf aan shortposities betreft de aandelen Tesla, Apple, Microsoft, Nvidia, en Amazon. Gezamenlijk is er voor 83 miljard dollar ingezet op koersdalingen van deze aandelen.
De brede S&P 500-index is dit jaar 13 procent gestegen en de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq Composite liefst 29 procent.
Afgelopen week deden aandelenmarkten wel een stapje terug, nu het erop lijkt dat de Amerikaanse centrale bank prioriteit wil geven aan nog twee renteverhogingen later dit jaar om de hoge inflatie te bestrijden.
De grote vraag is momenteel of er bij de techfondsen die het hardst zijn gestegen, een rondje winstnemingen aankomt in de komende weken.