De partijleiding van de SPD gaat praten met de CDU/CSU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de vorming van een regeringscoalitie. Op een partijbijeenkomst van de sociaaldemocraten stemde vrijdagavond een meerderheid in met inleidende gesprekken.

Ook is besloten dat eventuele deelname aan een ‘zwart-rode’ coalitie eerst aan de 470.000 leden voorgelegd moet worden. Hun stem zal bindend zijn.

Partijleider Sigmar Gabriel zei na afloop van de besloten zitting dat de gesprekken “rustig zijn verlopen”. Hij benadrukte dat de beslissing om onderhandelingen te voeren niet “meteen de weg vrijmaakt” om ook daadwerkelijk met de christendemocraten in zee gaan.

Huid duur verkopen in onderhandelingen

De vorming van een zogeheten ‘grote coalitie’ van SPD en de CDU/CSU ligt gevoelig. De vrees bestaat dat de oudste partij van Duitsland in de schaduw komt te staan van Merkel en haar partij die zondag een monsteroverwinning boekte in de Bondsdagverkiezingen. De verwachting is dan ook dat de SPD haar huid zeer duur zal verkopen in de onderhandelingen, bijvoorbeeld door een minimumloon en belastingverhogingen te eisen.

De SPD krabbelde bij de verkiezingen van zondag juist iets op, nadat de partij in 2009 na een coalitieavontuur met de christendemocraten een historische verkiezingsnederlaag had geleden.

Steinbrück doet stap terug

De SPD-kanselierskandidaat van afgelopen verkiezingen, Peer Steinbrück (66), nam vrijdag de verantwoordelijkheid voor de verkiezingsnederlaag. Hij liet weten dat hij een stap terugdoet en geen ambt meer in de partij wil bekleden en ook niet meer in de Bondsdag.

Steinbrück was minister van Financiën onder Merkel in de grote coalitie van CDU/CSU en SPD, die van 2005 tot en met 2009 Duitsland bestuurde. Daarvoor was hij premier van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen.

In de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen deed Steinbrück enkele ongelukkige uitspraken. Zo zei hij dat een bondskanselier niet genoeg verdient. Dat viel niet in goede aarde in crisistijd, wanneer zelfs veel Duitsers met een fulltimebaan een beroep moeten doen op aanvullende bijstand. Ook zijn opgeheven middelvinger op de voorpagina van een tijdschrift leidde tot kritiek.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl