Een grote meerderheid van de SPD-leden heeft zaterdag voor het regeerakkoord met de CDU/CSU gestemd en daarmee voor een regeringscoalitie met die partij.
Bijna 76 procent van de 330.000 leden die het stembriefje op de juiste manier hadden ingevuld, steunde de coalitie.
Drie maanden na de verkiezingen krijgt Duitsland daarmee een regering van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD onder leiding van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Diezelfde ‘Grote Coalitie’ regeerde van 2005 tot 2009 ook al.
Bijna 78 procent van de meer dan 470.000 SPD-leden heeft zijn stem uitgebracht over het conceptregeerakkoord met de CDU/CSU van Angela Merkel. Het was de eerste keer dat alle partijleden mochten meestemmen over het onderhandelingsresultaat van de kabinetsformatie.
Bij een ‘nee’ van de SPD-leden was er een probleem geweest. Andere mogelijke coalities in de Bondsdag maakten weinig kans wegens politieke en personele geschillen.
Duitsland krijgt minimumloon
Het 'ja' van de SPD-leden zorgt er ook voor dat Duitsland een minimumloon krijgt van 8,50 euro. Dat was een langgekoesterde wens van de SPD en is vastgelegd in het regeerakkoord. Ook is afgesproken dat Duitsland vanaf 2015 geen nieuwe schulden maakt en dat er geen nieuwe belastingen komen. Dat was de wens van Merkels CDU/CSU.
"Ik was lange tijd niet zo gelukkig een sociaaldemocraat te zijn, als in de afgelopen weken en maanden'', zei SPD-leider Sigmar Gabriel zaterdag. De voorzitter van de grootste afzonderlijke Duitse vakbond IG Metall Detlef Wetzel riep de nieuwe regering zaterdag in een reactie op snel aan de slag te gaan. "De verwachtingen van meer dan 80 miljoen Duitsers zijn duidelijk: eerlijke kansen en zeker werk.''
Ministersposten
Zondag wordt de verdeling van ministersposten bekendgemaakt. Dinsdag wordt Angela Merkel in de Bondsdag herkozen als bondskanselier.
De eerste namen van ministers zijn reeds gelekt, meldt de Duitse krant Bild zaterdag. Ursula von der Leyen van de CDU wordt genoemd als de nieuwe Duitse minister van Binnenlandse Zaken worden, aldus anonieme bronnen rond de formatie. Minister Wolfgang Schäuble van Financiën en zijn ambtgenoot Thomas de Maizière van Defensie zouden op hun post blijven zitten.
Het Duitse dagblad Süddeutsche Zeitung meldt echter dat Von der Leyen minister van Defensie wordt en de post Binnenlandse Zaken nog niet bekend is. De krant meldt dat op gezag van eigen bronnen.
Von der Leyen zou op Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich opvolgen die vanaf 2011 het ministerie leidde. Ronald Pofalla zou zijn functie als stafchef van de kanselier om persoonlijke redenen niet in de nieuwe regering vervullen. Minister Peter Altmaier van Milieu is bij onderhandelingen genoemd als mogelijk opvolger.
Ministers van de SPD
Vrijdag werd al bekend welke ministerposten de SPD mogelijk zou krijgen. Frank-Walter Steinmeier zou minister van Buitenlandse Zaken blijven, Sigmar Gabriel wordt vicekanselier en minister van Economie en Energie, is vernomen uit bronnen in SPD-kringen.
Bij onderhandelingen zijn tevens de namen van Andreas Nahles voor Arbeid, Heiko Maas voor Justitie, Barbara Hendricks voor Milieu en Manuela Schwesig voor Familie genoemd.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl