• Met de hoge inflatie lijken nu ook de ultralage spaarrentes piepend en krakend in beweging te komen.
  • Rabobank beperkt de negatieve variabele spaarrente en voor spaardeposito’s waarbij je geld langer vaststaat, is er een voorzichtige stijging te zien.
  • Maar wat is handig? Gebruik maken van de hogere rentes voor spaardeposito’s of nog even wachten tot de spaarrente wat verder is gestegen?
  • Lees ook: Wanneer gaat de spaarrente omhoog?

Na een heel lange periode van rentedalingen, zijn rentes weer aan het stijgen. Neem bijvoorbeeld de hypotheekrentes, die al enkele maanden in de lift zitten. Daarnaast is er ook op de spaarmarkt bij deposito’s waarbij het geld voor een wat langere tijd vaststaat, een lichte stijging te zien van de spaarrente.

Echter, op de vrij opneembare spaarrekeningen met variabele spaarrentes prijkt nog altijd een lelijke 0 procent rente.

Wie veel spaargeld heeft, moet zelfs geld toeleggen voor spaargeld dat op vrij opneembare rekeningen staat tegen een variabele rente. Toch is er ook op dat front enige beweging zichtbaar.

Vrijdag kondigde Rabobank aan de negatieve rente voor spaarders met meer dan een ton op de rekening te verlagen naar minus 0,25 procent. Dit als reactie op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente, de rente die banken moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen, te verhogen. Deze gaat in juli van -0,5 procent naar -0,25 procent.

Wat de lage spaarrentes nog een tandje erger maakt is de hoge inflatie die de euro's op de spaarrekening doet verdampen. Daarnaast krijgen rekeninghouders van sommige banken te maken met maandelijkse kosten als zij alleen een spaarrekening hebben bij die bank. Nog een hapje uit het spaargeld.

En dan is er nog de vermogensbelasting in box 3 die moet worden betaald voor wie meer dan een halve ton op de rekening heeft staan. Al is de regering wel bezig hiervoor een compensatieregeling op te tuigen.

Lees ook: Compensatie voor te hoge ‘spaartaks’ in box 3: dit kun je verwachten als je voor 2021 belastingaangifte hebt gedaan

Spaargeld langer vast: depositorentes stijgen

Bij depositorekeningen, waarbij het geld voor een bepaalde periode vast staat, hoeven spaarders ook niet heel veel te verwachten. Uit gegevens van de site spaarinformatie.nl blijkt dat de hoogste depositorente momenteel 1,6 procent bedraagt als je spaargeld voor tien jaar vastzet. Wel zijn diverse depositorentes de afgelopen maanden al licht gestegen.

Zo is is er nu één aanbieder die volgens het Europese spaarplatform Raisin door de grens van 1 procent breekt voor een deposito van 1 jaar vast. De Zweedse bank Klarna, bekend van achteraf betalen, biedt daarop 1,05 procent rente op jaarbasis.

In de tabel hieronder van Raisin, is te zien hoe die zich verhoudt tot de rentes van andere aanbieders. Daarbij is ook het verschil aangegeven tussen de spaarrentes in Nederland en in andere EU-landen.

Bron: Raisin
Bron: Raisin

Bij de beste aanbiedingen uit andere landen prijkt de 1,05 procent van Klarna bij een deposito van 1 jaar vast. Dat is toch een verschil van 1 procentpunt met de hoogste rente bij vrij opneembare spaarrekeningen van banken in Nederland; en een verschil van 0,75 procentpunt vergeleken met de hoogste rente bij Nederlandse banken op 1 jaar vast.

Maar is het slim om je spaargeld nu voor langere tijd vast te zetten? Dat valt te bezien. Ook de 1 procent rente is niets in vergelijking met de torenhoge inflatie van bijna 9 procent in mei.

Lees ook: Rente op spaardeposito’s stijgt, maar blijft ver achter bij inflatie

Daarnaast zal de ECB naar de verwachting van marktanalisten de beleidsrente met ongeveer 2 procentpunt opschroeven tussen juli dit jaar en mei volgend jaar. De verwachte renteverhoging van de ECB heeft waarschijnlijk directe gevolgen voor de variabele spaarrentes en mogelijk ook voor de depositorentes. Het is aannemelijk dat banken hierop reageren met verhogingen van spaarrentes.

"Met de aankondiging van een renteverhoging door de ECB, zullen we wellicht ook beweging gaan zien in de spaarrentes op vrij opneembare spaarrekeningen. Nulrentes zijn niet meer te verantwoorden zodra banken niet of bijna niet meer hoeven te betalen om overtollig spaargeld bij de ECB te parkeren", zegt Eelco Habets, algemeen directeur Nederland van Raisin.

Als banken inderdaad de stappen van de ECB volgen, dan is de variabele rente van vrij opneembare spaarrekeningen over een jaar wellicht op het niveau van 2 procent. De rente van depositorekeningen kan dan nog wat hoger liggen. In dat licht is het wellicht goed om je spaarstrategie daarop aan te passen, in plaats van nu meteen geld vast te zetten voor een hogere rente.

LEES OOK: Wanneer gaat de spaarrente omhoog?