Spaarders klagen momenteel steen en been over de lage rentes. Maar dat neemt niet weg dat Nederlanders nog altijd volop sparen. Sterker nog, de berg van spaargeld stijgt jaar op jaar en bedraagt inmiddels zo’n 370 miljard euro. Maar hierbij zijn er wel flinke verschillen per leeftijdsgroep.
Voor de meeste Nederlanders fungeert spaargeld als een buffer voor onvoorziene uitgaven of voor een grote aankoop zoals bijvoorbeeld een auto of geld dat je in een koopwoning wilt steken.
Eerst even het algemene plaatje. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) hadden huishoudens eind juli 2019 bijna 370 euro miljard bij elkaar gespaard. Tien jaar geleden was het totaal gespaarde bedrag dat nog geen 289 miljard.
Sparen levert niets meer op
De berg met spaargeld groeit, maar de renteopbrengsten nemen alsmaar af. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente de afgelopen jaren stelselmatig verlaagd om de economie in de eurozone aan te jagen. Dit heeft ertoe geleid dat banken op hun beurt spaarrentes ook hebben verlaagd.
De grootbanken in Nederland betalen voor vrij opneembare spaarrekeningen inmiddels rentes die dicht tegen het nulpunt liggen. Zelfs een negatieve rente op spaartegoeden wordt niet langer uitgesloten.
Gemiddelde spaarpot
Maar wie heeft er nu het meeste last van de lage rentes? Business Insider inventariseerde op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hoe het staat met het spaarvermogen per generatie. De meest recente data hiervoor stammen uit 2017.
Een huishouden in Nederland had gemiddeld 40.000 euro aan bank- en spaartegoeden in 2017 volgens het CBS. Wel is het zo dat een gemiddelde lang niet alles zegt. Een paar extreem rijke spaarders vertekenen het beeld, ze trekken het gemiddelde spaarbedrag stevig omhoog met banktegoeden waar de meeste Nederlanders alleen van kunnen dromen.
Het is daarom eerlijker om te kijken naar het spaargeld van een doorsnee Nederlands huishouden. In doorsnee heeft een Nederlands huishouden 13.000 euro spaargeld. Dit zogenoemde mediane bedrag betekent dat de helft van de Nederlandse huishoudens meer spaargeld heeft en de helft minder.
Spaargeld per generatie
In onderstaande grafiek zie je de mediane spaarbedragen per leeftijdsgroep. Ofwel de helft van de huishoudens uit een leeftijdsgroep heeft meer, de andere helft heeft minder.
Door de jaren loopt het spaarbedrag geleidelijk op. Maar vanaf het 65e levensjaar neemt het gespaarde vermogen nauwelijks meer toe. Wel hebben 65-plussers in doorsnee de hoogste spaarvermogens en hebben ze dus het meeste last van de lage rentes.
Dat het gespaarde vermogen vanaf het 65e jaar niet veel meer toeneemt, is niet onlogisch: als mensen met pensioen gaan, groeit het inkomen vaak niet of zeer beperkt. Bovendien is het pensioeninkomen vaak wat lager dan het inkomen uit werk, waardoor er minder ruimte is om grotere bedragen opzij te zetten. En sommige ouderen schenken ook vermogen aan kinderen en kleinkinderen.
In de grafiek hieronder zie je ook nog de gemiddelde spaar- en banktegoeden per leeftijdsgroep. En inderdaad, deze bedragen zijn een stuk hoger dan het mediane spaarvermogen per leeftijdsgroep. Maar zoals gezegd dat komt vooral doordat de rijkste spaarders het gemiddelde flink omhoog trekken.
Sparen zegt niet alles over je vermogen
Natuurlijk zegt je spaarsaldo niet alles. Je kan ook kijken naar het zogenoemde netto vermogen. Dat is de optelsom van spaargeld, beleggingen en de waarde van bijvoorbeeld de eigen woning, minus schulden zoals hypotheken en persoonlijke leningen.
Business Insider categoriseerde eerder het nettovermogen per leeftijdsgroep. Lees daar hier meer over: Ben jij rijker dan je leeftijdsgenoten? Dit is het vermogen per generatie van Nederlanders tussen de 25 en 85 jaar