De inflatie in Nederland is in september weer licht opgelopen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.
De gemiddelde prijsstijging lag op 1,5 procent in september, tegen 1,4 procent een maand eerder. In september 2016 was de inflatie met 0,1 procent nog bijna nihil.
Bij het gemeten cijfer gaat het hier om de zogenoemde consumentenprijsindex, een mandje van goederen waarvan de prijsontwikkeling wordt gevolgd. Het CBS merkt op dat andere prijsindicatoren, zoals bijvoorbeeld huurprijzen, prijzen van koopwoningen en aandelenprijzen hierin niet zijn meegenomen.
De lichte toename van de gemiddelde stijging van consumentenprijzen kwam volgens het CBS vooral door duurdere vliegtickets, die 6 procent in prijs zijn gestegen ten opzichte van september 2016.
Spaarders de klos bij hogere inflatie
Terwijl de inflatie het afgelopen jaar is gestegen, zien spaarders rentes nog niet meebewegen. De hoogste variabele spaarrente bleef in september 2017 steken op 0,50 procent, volgens gegevens van de site Spaarinformatie.nl.
De inflatie was in september nog steeds veel hoger dan de hoogste variabele spaarrente, te weten 1,0 procentpunt. Spaargeld dat op vrij opneembare spaarrekeningen staat, wordt door de inflatie minder waard omdat de zogenoemde reële rente (de spaarrente minus de inflatie) negatief is.
De situatie voor spaarders is behoorlijk dramatisch, omdat ook de spaarrentes voor deposito's waarbij het spaargeld langer vaststaat, laag zijn.
Zo is de hoogste spaarrente voor geld dat 1,5 jaar vaststaat 0,6 procent - ook dan zit je nog met een negatieve reële rente. Pas als spaargeld minimaal vijf jaar vaststaat is de spaarrente hoog genoeg om de gemiddelde prijsstijging te compenseren.
Belasting op vermogen
En daar komt de belasting op vermogen nog eens bij. Het startpunt voor spaargeld en beleggingen die in box 3 worden belast, is een vrijstelling van 25 duizend euro per persoon.
Vervolgens betaal je over het vermogen tot 100.000 euro (dus het bedrag van 75 duizend euro dat boven de vrijstelling van 25 duizend euro uitkomt) effectief 0,87 procent belasting; over het bedrag tussen de 100.000 euro en 1 miljoen euro is de effectieve heffing 1,41 procent; boven de 1 miljoen euro wordt de heffing 1,65 procent.
Om vermogen dat onder de heffing in box 3 valt waardevast te houden is bij een bedrag tussen de 25.000 en 100.000 euro een rendement van minimaal 2,37 procent nodig (optelsom van de inflatie en de vermogensbelasting). Dat is met de huidige depositorentes voor sparen onhaalbaar.