- Nederlanders hebben in een jaar tijd twee keer zoveel spaargeld bij buitenlandse banken geparkeerd, zo meldt De Nederlandsche Bank.
- Ze worden waarschijnlijk gelokt door de hogere spaarrente.
- Bij sommige buitenlandse aanbieders kun je een dubbel zo hoge rente krijgen vergeleken met Nederlandse grootbanken.
- Lees ook: Spaarrente Nederlandse banken in Duitsland (fors) hoger: bekijk hier het verschil
Nederlanders hebben in een jaar tijd veel meer spaargeld bij buitenlandse banken geparkeerd. Eind september stond 10,5 miljard euro aan tegoeden van Nederlandse huishoudens bij banken in andere eurolanden. Dat is bijna dubbel zoveel als in dezelfde maand twee jaar geleden, toen de teller op 5,6 miljard euro stond.
Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van de eigen kwartaalcijfers en die van de Europese Centrale Bank (ECB).
In totaal staat nu bijna 2 procent van alle banktegoeden van Nederlandse huishoudens bij buitenlandse banken gestald.
Tegelijkertijd groeiden de tegoeden van huishoudens bij Nederlandse banken in dezelfde periode veel minder hard. Er stond in totaal 566,7 miljard euro op Nederlandse spaar- en betaalrekeningen: 7,9 procent meer dan het jaar ervoor.
Hoogste spaarrente bij buitenlandse bank is 3,3%, tegen zo'n 1,6% bij Nederlandse grootbanken
Spaarders worden vermoedelijk gelokt door de hogere spaarrentes die elders worden geboden. Uit de cijfers van DNB blijkt namelijk dat vooral landen waar de spaarrente recentelijk is gestegen, populair zijn onder spaarders.
Normaal gesproken zijn onze buurlanden Duitsland en België de meest populaire landen voor een spaarrekening in het buitenland, maar de laatste tijd zijn landen waar een hoge spaarrente wordt geboden in opkomst.
In absolute bedragen staat nog steeds het meeste Nederlandse spaargeld in het buitenland uit in Duitsland (2,3 miljard euro). Hierna volgen Spanje en Estland (beide 1,5 miljard euro). In relatieve termen nam het spaargeld bij banken in de Baltische staten, Italië en Griekenland recentelijk toe.
De renteverschillen zijn flink toegenomen sinds de ECB vorig jaar begon met een reeks renteverhogingen.
De hoogste rente die je momenteel kunt krijgen op een vrij opneembare spaarrekening bij een buitenlandse bank, bedraagt 3,29 procent, zo blijkt uit een vergelijking van de site actuelerentestanden.nl. Deze wordt aangeboden door twee Zweedse partijen: Klarna en Nordax Bank en een rekening kan geopend worden bij het in Nederland actieve spaarplatform Raisin.
Sparen in het buitenland betekent wel dat je niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, als een bank omvalt. Zo valt de rekening van Klarna onder het Zweedse depositogarantiestelsel, wat betekent dat je een dekking hebt in Zweedse kronen van 1.050.000 SEK per persoon, als Klarna omvalt. Dat komt omgerekend neer op ongeveer 93.000 euro. De spaarrekening zelf is wel in euro.
Een variabele rente op vrij opneembare rekeningen van 3,29 procent op jaarbasis is meer dan dubbel zoveel als de vier grootbanken in Nederland bieden. ING, ABN Amro, Rabobank en de Volksbank (onder meer SNS en ASN) blijven steken op 1,5 tot 1,7 procent.
De hoogste variabele spaarrente van een in Nederland gevestigde bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, vind je momenteel bij Yapi Kredi Bank, die een rente van 2,75 procent biedt. Dan zit je dus ongeveer een half procentpunt lager dan de rekeningen van Klarna en Nordax.
15 miljard euro verplaatst van betaal- naar spaarrekeningen
Banken in Nederland en de rest van Europa profiteren van de reeks renteverhogingen door de ECB naar een recordniveau. Maar ze krijgen ook kritiek, onder andere vanuit de politiek, omdat de spaarrentes niet zo hard meestijgen met de marktrentes.
Uit de cijfers van DNB blijkt ook dat Nederlanders meer geld overhevelen van hun betaalrekening naar hun spaarrekening. Tot vorig jaar was het renteverschil tussen beide rekeningen nagenoeg nihil, waardoor het niet uitmaakte waar het geld stond.
Maar nu de spaarrentes zijn gestegen (en het renteverschil is opgelopen tot ruim één procentpunt), hebben huishoudens het afgelopen jaar zo’n 15 miljard euro verplaatst van hun betaalrekeningen naar spaarrekeningen.