Veel Nederlanders sparen bij de drie Nederlandse grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank en laten daarmee gezamenlijk 1,8 miljard euro aan spaarrente liggen, zo blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Bij een andere bank kunnen ze meer rente krijgen op hun spaargeld.

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) heeft alleen geld op spaarrekeningen van grootbanken ABN Amro, ING of Rabobank staan, terwijl 51 procent ook (deels) spaart bij andere banken, meldt Geld.nl.

Dit betekent dat 176,7 miljard euro bij deze drie grootbanken is gestald. De vergelijkingssite gaat hierbij uit van 48 procent van 368 miljard euro, het totaal aan spaargeld dat tussen juni 2022 en mei 2023 op Nederlandse rekeningen stond, volgens de gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).

In die periode kregen spaarders bij de drie grootbanken gemiddeld 0,21 procent rente over die 176,7 miljard euro, wat neerkomt op bijna 371 miljoen euro rente. Maar er was veel meer rendement te behalen, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

In de periode tussen juni 2022 en mei 2023 was de gemiddelde spaarrente op alle beschikbare rekeningen in de Nederlandse markt 0,5 procent, bijna 0,3 procentpunt hoger dus dan het gemiddelde van ABN Amro, ING en Rabobank.

€1,8 miljard rente bij rekening met hoogste tarief

Als de 176,7 miljard euro niet bij deze drie banken stond, maar op een gemiddelde spaarrekening met 0,5 procent rente, dan leverde dat 875 miljoen euro aan rente op, concludeert Bulthuis.

En als spaarders die 176,7 miljard naar de rekening hadden geschoven met 1,25 procent rente, het hoogste tarief in die periode, dan konden ze 2,2 miljard euro aan rente opstrijken.

"Als je naar dit laatste bedrag kijkt, hebben spaarders die enkel bij één van de grootbanken sparen dus zelfs 1,8 miljard euro laten liggen", aldus Bulthuis.

De onderstaande tabel van Geld.nl toont de gegevens in een overzicht.

Bron: Geld.nl
Bron: Geld.nl

Het bedrag dat spaarders mislopen die alleen bij de drie grote banken sparen, loopt alleen maar op. "Ondanks dat de spaarrentes bij vrijwel alle banken stijgen, neemt het verschil tussen de drie grootbanken en de gemiddelde en hoogste spaarrentes in de markt toe", zegt Bulthuis.

"Op dit moment krijg je bij ABN Amro, ING en Rabobank 1 tot 1,25 procent rente op je spaarrekening.

De hoogste spaarrente staat nu op 2,7 procent. Op jaarbasis zouden spaarders bij de grote banken nu dus al tot 2,7 miljard euro aan rente mislopen. Een goede reden dus om met in elk geval een deel van je spaargeld op zoek te gaan naar een bank met een betere rente", aldus Bulthuis.

Overigens schroeft Rabobank zijn variabele spaarrente per 15 augustus op naar 1,5 procent.

Overstappen naar andere bank: let op deze 2 punten

Wie overweegt over te stappen, moet wel rekening houden met mogelijk andere voorwaarden en een ander depositogarantiestelsel. In het Nederlandse stelsel krijgen spaarders tot 100.000 euro vergoed per bank (als het gaat om een andere bankvergunning) als de bank omvalt.

De hoogste rente van 2,7 procent die Geld.nl noemt, is te vinden bij Bigbank die onder het depositogarantiestelsel van Estland valt. Als EU-land garandeert ook Estland een vergoeding tot 100.000 euro, maar landen mogen zelf weten hoe ze dit organiseren. Lees hier meer over depositogarantiestelsels.

Daarnaast is het goed om de kleine lettertjes door te nemen. Grofweg staan er tegenover vrij opneembare spaarrekeningen met een variabele rente deposito's waarbij het geld voor een bepaalde periode vaststaat tegen een vaste rente die vaak iets hoger ligt.

Maar er is ook nog een soort tussencategorie van rekeningen met variabele spaarrentes die beperkende voorwaarden hebben. Het aantal keer dat je geld mag opnemen is dan bijvoorbeeld beperkt tot twee keer per maand, of je moet een opname een paar maanden van tevoren aankondigen. Lees hier over de voorwaarden bij spaarrekeningen.

LEES OOK: Ruim 3% rendement op een beleggingsfonds dat de rente van de ECB volgt: nieuw product van beleggingsapp Peaks