- Nederlanders zijn enorme spaarders, maar het gros gaat niet voor de hoogste rente.
- De hoogste rentes zijn te vinden bij buitenlandse banken, waar een relatief klein deel van de Nederlandse spaartegoeden is gestald.
- Het verschil tussen spaarrentes kan flink wat schelen in het jaarrendement, als je bijvoorbeeld 50.000 euro spaargeld hebt.
- Lees ook: Ruim helft van Nederlanders zet tot €200 per maand opzij voor sparen en 10% zelfs fors meer: hoe scoor jij?
Nederlanders blijken goede spaarders. Ruim de helft zet tot 200 euro per maand opzij en 10 procent zelfs meer, blijkt uit onderzoek. Het gros kiest echter niet voor de hogere spaarrente in het buitenland en loopt in feite geld mis.
Weliswaar hebben Nederlanders bij elkaar 10,5 miljard euro aan tegoed bij banken in Nederland en de rest van de eurozone staan, meldde De Nederlandsche Bank vorige week. Toch is dat minder dan 2 procent van de banktegoeden van alle Nederlandse huishoudens.
Het gros heeft tegoeden bij Nederlandse banken van bij elkaar 567 miljard euro in september. Een groot deel daarvan is bij grootbanken gestald.
Grootbanken ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank (onder andere SNS en ASN) bieden niet de hoogste spaarrente. Bij lange na niet, merkt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep op in zijn nieuwsbrief van deze week.
Spaarrente: Nederlandse grootbanken versus sparen bij buitenlandse bank
De rentes bij buitenlandse banken liggen een stuk hoger. Om dat inzichtelijk te maken heeft Van Bruggen de renteontwikkeling van een buitenlandse bank en de Nederlandse grootbanken van dit jaar in een grafiek gezet.
Van Bruggen is hierbij uitgegaan van een spaartegoed van 50.000 euro. Dat is van belang omdat grootbanken staffels kennen. Bij Rabobank bijvoorbeeld ontvang je over de eerst 20.000 euro 1,7 procent rente en tussen de 10.000 euro en 100.000 euro 1,6 procent.
ING biedt op de Oranjerekening 1,5 procent rente over de eerste 10.000 euro en 1,25 procent tussen 10.000 euro en 100.000 euro spaargeld.
De onderstaande grafiek toont de rentes van dit jaar over 50.000 euro op vrij opneembare spaarrekeningen bij ING, Rabobank, ABN Amro en de buitenlandse bank Renault Bank.
Sparen bij Renault Bank kan via Raisin waarbij tegoeden tot 100.000 euro beschermd zijn onder het Franse depositogarantiestelsel. De betekent dus wel dat je bij de Franse financiële toezichthouder moet aankloppen, als Renault Bank omvalt. In Frankrijk kan de uitvoering van de garantie anders georganiseerd zijn dan in Nederland.
Te zien is dat de rente bij Renault Bank tegen de 3 procent zit, waar de hoogste rente van de grootbanken bij Rabobank niet verder komt dan rond de 1,6 procent. Dat is nogal een verschil.
Als we er voor het gemak van uitgaan dan de rentes van dit moment het hele jaar gelden, dan ontvang je bij Rabobank 820 euro rente, aldus Van Bruggen Adviesgroep. Terwijl je bij Renault Bank uitkomt op 1.450 euro rente. Ofwel, je zou in een jaar 630 euro mislopen.