Volgens plannen die de Spaanse regering vrijdag heeft goedgekeurd, komt het tekort in 2014 uit op 5,5 procent, in 2015 op 4,1 procent en in 2016 op 2,7 procent. Voor dit jaar gaat Madrid uit van een begrotingstekort van 6,3 procent. Met Brussel is eigenlijk afgesproken dat het tekort sneller omlaag moet.

Spanje is ook flink somberder geworden over de economie. Voor dit jaar voorspelt de overheid een bbp-krimp van 1,3 procent, gevolgd door 0,5 procent groei in 2014. Bij een vorige raming in september werd nog uitgegaan van een krimp van 0,5 procent in 2013 en een groei van 1,2 procent in 2014.

Diepe recessie

De Spaanse economie verkeert in een langdurige en diepe recessie. De werkloosheid is opgelopen tot boven de 27 procent. De verwachting is dat die wel zal gaan dalen, maar dat in 2016 nog altijd bijna een kwart van de beroepsbevolking zonder baan zal zitten.

Gevreesd wordt dat herstel nog langer op zich zal laten wachten als het land harder bezuinigt om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Om die reden zouden ook de Europese Commissie en de andere eurolanden ermee instemmen dat het land langer de tijd neemt om het tekort terug te dringen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl