Aan het Hofplein in Rotterdam zijn in de oude Shelltoren de nieuwe flexwerkplekken geopend van Spaces. Het concept doet het goed in de Randstad en gaat nu de wereld over. Maar met onder meer WeWork heeft Spaces geduchte concurrenten. 

De oude Shelltoren heeft weinig van zijn zakelijke karakter verloren. Beton, lange gangen, rechte steunbalken: het gebouw ademt ‘corporate’ en olie-industrie. Inmiddels zit Shell aan de andere kant van het Hofplein en vult het bedrijf Spaces het gat dat is achtergelaten door de oliegigant.

Spaces verhuurt kantoorruimten, werkplekken en vergaderruimtes. Er twee opties: je kunt maandelijks 250 euro betalen om in alle zeventien Spaces-vestigingen ter wereld te mogen werken. Dat kan ook als je voor een bedrijf werkt dat lid is van Spaces. Daarnaast kun je nog losse privékantoorruimte huren.

Spaces heeft een aantal dingen veranderd aan het Shellgebouw, dat in Rotterdam bekend stond als een donker hol. Door de grote ramen die zijn geplaatst valt er nu veel licht binnen, waardoor de moderne, strakke stijl van interieurarchitect Sevil Peach goed uit de verf komt. De bar en het restaurant doen denken aan de hippe koffietentjes waar de binnensteden tegenwoordig rijk aan zijn.

Perfecte plek voor zzp’ers?

Momenteel huren zo’n 200 zelfstandigen een werkplek bij Spaces in heel Nederland. Leo Kits van ZZP Nederland ziet toekomst voor Spaces en vergelijkbare bedrijven, maar momenteel merkt de belangengroep niet veel enthousiasme bij zijn leden.

"De markt groeit wel. Omdat de economie aantrekt krijgen ook zzp'ers meer te besteden en dat doen ze onder andere aan werkruimte", aldus Kits. "Natuurlijk is dat positief omdat het automatisch een netwerk oplevert en je sommige kosten kan delen. Het probleem is alleen nog dat veel zzp'ers niet elke dag op kantoor willen zitten."

Kits ziet daarom een beter systeem voor zich waarmee bedrijven als WeWork, Tribes, Regus en Spaces meer freelancers kunnen trekken. Hij stelt een strippenkaart voor, waarin je een bepaald aantal 'credits' koopt en die inzet om een dag op kantoor te zitten. Zo betaal je alleen voor de tijd die je daadwerkelijk gebruikt en trek je meer zzp'ers. Kits merkt daarnaast nog op dat de prijs van 250 euro bij Spaces wel een aantrekkelijke prijs kan zijn voor zzp'ers.

Mede-oprichter Martijn Roordink van Spaces focust voorlopig niet op zzp'ers. "De meeste leden behoren tot de 480 bedrijven die lid zijn van Spaces. Daaronder vallen ook bedrijven als Aegon en Rabobank die in contact willen komen met het mkb."

Het jonge personeel van deze bedrijven werkt liever op een plek waar ander talent en startups zitten, zo bleek begin dit jaar uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. Werknemers van bijvoorbeeld Rabobank zitten graag bij Spaces omdat ze daar een beter netwerk opbouwen dan in een hoofdkantoor.

Restaurant als sociale plek

Het restaurant van de Rotterdamse vestiging van Spaces zit vol jonge ondernemers die druk op hun MacBook bezig zijn. Daar treffen we ook Bilal Moolkeea van een logistiek handelsbedrijf. Naast Rotterdam werkt hij ook wel eens in de Spaces vestigingen in Amsterdam en de Rode Olifant in Den Haag.

Moolkeea moet voor zijn bedrijf afwisselend werken in Rotterdam, Dubai en Hong Kong. Daarom huurt hij een kleine kantoorruimte aan het Hofplein. Maar de jonge ondernemer is vier dagen per week vooral in het restaurant te vinden, waar hij makkelijk aanspraak heeft en andere startende ondernemers begeleidt.

In Dubai en Hong Kong zijn er nog geen Spaces-locaties, maar het lijkt Moolkeea wel handig als hij ook in die landen in een vertrouwd kantoor kan zitten. Ondanks dat is hij niet volledig loyaal aan het Spaces-concept. "Als ze mij ook in die landen als klant willen, moeten ze wel op een goede locatie zitten. Zoals hier", zegt Moolkeea, terwijl hij met zijn hand gebaart naar het Rotterdamse zakencentrum.

Spaces over de hele wereld

Moolkeea zal dan ook blij zijn om te horen over de toekomstplannen van Spaces. Binnen twee jaar wil het bedrijf een vestiging hebben in de vijftig economisch grootste steden van de wereld.

Los Angeles, San Francisco, Palo Alto, Dallas, Austin, Tokio, Barcelona, Milan, Stockholm, Kopenhagen, Singapore en Berlijn. Deze steden staan op de planning om een Spaces-vestiging te krijgen in 2016, naast de zeventien locaties die er nu in Nederland, Australië, Londen en New York zitten.

Roordink is met de uitbreidingsdrift wel bang dat er iets van Spaces verloren gaat. "Het is belangrijk dat Spaces overal hetzelfde is en het geen ratatouille wordt. Daarom wil ik altijd bij elke vestiging langs voordat-ie opent."

Hevige concurrentie

Spaces werd bijna tien jaar geleden opgericht, voordat de economische crisis uitbrak en profiteerde van het groeiende aantal zzp'ers. Daarnaast waren bedrijven na de crisis opzoek naar nieuwe, frisse manieren van bedrijfsvoering. Kantoorgigant Regus

Het Nederlandse bedrijf is niet de enige die in dit gat is gedoken. Zo is Seats2meet populair in Nederland en timmert Tribes sinds vorig jaar aan de weg. Kantoorgigant Regus, dat twee jaar geleden Spaces overnam, verhuurt eveneens kantoorruimte. Wereldwijd is de grootste concurrent WeWork, dat meer dan 1,4 miljard dollar aan financiering ophaalde en meer dan vijftig locaties wereldwijd heeft. Het bedrijf is gewaardeerd op 16 miljard dollar.

De Verenigde Staten, het thuisland van WeWork, lijkt voor Spaces de meest logische plek voor uitbreiding, maar volgens Roordink liggen de echte kansen in Europa.

"In Europa zijn nog ouderwetse gedachten van land tegen land, maar langzaam neemt de kracht van economische regio's toe", aldus de Spaces-directeur. "Momenteel bevindt nog maar ongeveer 5 procent van de werkplekken zich binnen een concept zoals Spaces, maar over ongeveer tien jaar denk ik dat dat 30 tot 35 procent is."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl