• Dit jaar zijn er wereldwijd al 258 beursintroducties van zogenoemde SPAC’s geweest.
  • Daarmee liggen we nu al voor op de SPACgekte van vorig jaar toen 256 SPAC’s naar de beurs gingen.
  • De populariteit van deze lege beurshulzen met een zak geld om overnames te doen,  is goed nieuws voor bekende zakenbanken.

We zitten pas in de derde maand van het jaar en nu al hebben er meer Special Purpose Acquisition Vehicles (SPAC’s) de gang naar de beurs gemaakt dan in het recordjaar 2020.

De lege beurshulzen die van beleggers een zak geld krijgen om overnames te doen zijn in de Verenigde Staten populair vanwege de beperkte regelgeving. Met een SPAC kun je een hoop formaliteiten rond een traditionele beursgang omzeilen.

Maar ook Europa blijft niet onbewogen onder de aandacht van deze constructies met overnamehonger, waarbij Amsterdam een bijzonder geliefde bestemming is. Opvallend daarbij is dat de een na de andere Europese SPAC kiest voor een notering aan de Amsterdamse beurs, een ontwikkeling waar ze in Londen verrast door zijn.

Volgens gegevens van databedrijf Refinitiv zijn er in 2021 wereldwijd 258 SPAC’s naar de beurs gegaan. Vorig jaar was het ook al een recordjaar, maar toen bleef het aantal steken op 256 beursgangen van SPAC’s over het hele jaar.

Zo belooft 2021 dus een absoluut topjaar te worden voor de 'blancochequebedrijven', die kapitaal ophalen en naar de beurs gaan zonder enige inkomsten of activiteiten.

Eenmaal beursgenoteerd heeft een SPAC twee jaar de tijd om het opgehaalde kapitaal in te zetten voor een overname van een niet-beursgenoteerde onderneming. Dat bedrijf krijgt dan als gevolg van de overname een beursnotering.

De grote zakenbanken domineren het SPAC-spel

Voor bedrijven die op de openbare markt aan geld willen komen, is de SPAC-constructie een interessante alternatief voor het standaardproces van openbare aandelenemissies.

Dat juist in 2020 de SPAC's opbloeiden, ligt misschien deels aan de coronacrisis. Met minder dwingende regelgeving en de mogelijkheid om sommige procedures te omzeilen, leent het proces zich goed voor een beursgang tijdens een pandemie. Zo behoeft het ophalen van geld geen uitgebreide rondgang om een onderneming onder de aandacht te brengen van potentiële investeerders.

Een groep die profiteert van de sterke toename van het aantal SPAC's betreft zakenbanken die het proces van de beursintroductie van een SPAC begeleiden.

Onderstaande grafiek laat op basis van gegevens van databureau Refinitiv zien welke banken er met de prijzen vandoor gaan.

De eerste plek is voor Citigroup bij de 25 SPAC-adviseurs die door Refinitiv worden gevolgd. Deze Amerikaanse bank heeft tot dusver 56 SPAC-introducties op zijn naam staan.

Goldman Sachs volgt met 32 introducties van SPAC's. Credit Suisse staat op de derde plaats. Weliswaar heeft Credit Suisse meer overnamevehikels naar de beurs gebracht, maar de totale opbrengsten waren bij Goldman (9,2 miljard dollar) veel groter dan die van de Zwitserse bank (6,6 miljard dollar).

Explosie van handelsvolume voor SPAC-introducties

Naarmate het aantal beursintroducties van SPAC's toeneemt, zijn ook de opgehaalde bedragen gestegen. In de eerste maanden van dit jaar haalden SPAC's wereldwijd bijna 77 miljard dollar aan kapitaal op voor overnames. Daarmee is de markt voor de beursgang van SPAC's hard op weg om het totaal van 79 miljard dollar van 2020 te overtreffen.

Uit cijfers van Refinitiv blijkt dat opgehaalde bedragen sowieso enorm zijn toegenomen ten opzichte van 2019. Toen werd bij de beursgang van de overnamevehikels 'slechts' 15 miljard dollar opgehaald.

De duizelingwekkende explosie van SPAC-introducties blijkt het beste uit onderstaande grafieken:


Lees meer over SPAC's: