De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos heeft, na een overleg van de eurogroep in Riga, openlijk gezegd dat hij Jeroen Dijsselbloem opvolgen als voorzitter van de eurogroep. De minister beweert dat hij een goede kans maakt, en daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben: de Duitse bondskanselier Angela Merkel ziet De Guindos wel zitten.

Dat meldt Reuters.

De termijn van Dijsselbloem als voorzitter verloopt in juli. Hij wil graag zijn termijn verlengen. Maar de Spanjaarden azen al langer op de positie en denken nu een goede kans te hebben.

De Guindos is sinds het centrumrechtse kabinet van Mariano Rajoy in 2012 aantrad minister van Economie. Hij wordt geroemd om zijn beleid dat leidde tot voorzichtig economisch herstel van de Spaanse economie. Een van de aanhangers van De Guindos is Angela Merkel, die onlangs zei dat hij een ‘uitmuntende minister van Economie in moeilijke tijden’ is.

Spaanse verkiezingen

Toch is de strijd nog lang niet gestreden. Dijsselbloem begon wat ongelukkig aan zijn termijn met zijn optreden rond de crisis in Cyprus, maar maakte daarna indruk in de onderhandelingen met de Grieken. Vriend en vijand lijken het er over eens te zijn dat hij de complexe materie eigen heeft gemaakt, en dat Dijsselbloem in staat is compromissen te sluiten.

De Guindos moet daarnaast nog maar zien dat hij de Spaanse verkiezingen aan het eind van dit jaar overleeft. De lidstaten die overwegen De Guindos te steunen, kunnen afhaken omdat ze er niet zeker genoeg van zijn dat de Spanjaard wordt herkozen.

De opvolging van Dijsselbloem wordt waarschijnlijk in mei informeel besproken, waarna de 19 lidstaten binnen de eurozone een voorzitter aanwijzen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl