De slaaprobot Somnox is met een prijskaartje van 599 euro een prijzig apparaat. Niet iedereen kan dat bedrag in een keer ophoesten. Daarom komt de Delftse startup achter het slimme knuffelkussen nu met een huuroptie.
De robot is ontwikkeld door vier oud-studenten van de TU Delft in samenwerking met beddenfabrikant Auping. De Somnox beweegt zachtjes op en neer in een steeds langzamer ritme om zo jouw ademhaling te vertragen. Samen met rustgevende geluiden moet dat ervoor zorgen dat je in slaap valt.
Het apparaat moet mensen met chronische slaapproblemen helpen. En daarvan zijn er nogal wat in Nederland. Een kwart van de 25-plussers heeft moeite om in slaap te vallen, om door te slapen of wordt te vroeg wakker, blijkt uit een CBS-enquête.
Lees ook onze review: Ik sliep twee weken met Somnox en hij is niet voor iedereen geschikt
Het bedrijf achter de slaaprobot voert op dit moment klinische studies uit om de effecten wetenschappelijk aan te tonen. Dat is nodig, want voor de werking van de Somnox is nog te weinig bewijs, zoals een neuroloog opmerkte in het consumentenprogramma Radar.
Toch krijgt de knuffelmachine genoeg positieve recensies van gebruikers die zeggen dat de robot hen helpt beter te slapen. Ook claimt de startup slechts 14 procent van de bestellingen retour te krijgen, wat laag is voor een product dat hoofdzakelijk online wordt verkocht.
Somnox huren voor een vast bedrag per maand
De hoge aanschafprijs was voor sommige slechte slapers een drempel om de Somnox in huis te halen, ook al mag je het apparaat dertig dagen kosteloos proberen. Het 'slaapabonnement' moet die drempel wegnemen.
Consumenten betalen 29,95 euro per maand voor een periode van twee jaar. In totaal ben je dan 718,80 euro kwijt, bijna 120 euro meer dan de aanschafprijs. Volgens Somnox krijgen abonnees voor dat bedrag extra service. Zo wordt de robot thuisgebracht door een medewerker die het apparaat installeert en uitlegt hoe het werkt.
Abonnees krijgen geen BKR-registratie zoals bijvoorbeeld het geval is bij het kopen op afbetaling van smartphones duurder dan 250 euro. Dat bevestigt een medewerker tegen Business Insider. Tijdens de huurperiode blijft de slaaprobot op papier van Elbuco, de leasemaatschappij waar Somnox mee samenwerkt. Elbuco draait dus ook op voor eventuele reparaties.
Aan het einde van de contractperiode moet de huurder het apparaat inleveren "in goede, oorspronkelijke, schone en complete staat inclusief daarbij behorende bescheiden en accessoires", aldus de voorwaarden.
Optie tot koop na afloop van de leaseperiode
Na de huurperiode is er de optie om de Somnox over te nemen, waarbij de koopprijs afhangt van de staat van het product. Een Somnox-medewerker kon daar verder geen details over geven: "De koopprijs hiervan is nog niet standaard gedefinieerd."
In de voorwaarden staat slechts dat de koopprijs eenzijdig wordt vastgesteld door leasemaatschappij Elbuco.
Wel is er een wettelijk minimumbedrag. Volgens het Besluit leaseregeling gaat het in het geval van de Somnox om zogenoemde operationele lease. Het overnamebedrag na afloop van de leaseperiode moet minimaal 7,5 procent van de fiscale kostprijs bedragen. Voor een Somnox van 599 euro komt dat neer op net geen 45 euro.
Business Insider Nederland sprak de 24-jarige mede-oprichter van Somnox Julian Jachtenberg voor de podcast ‘Ondernemers in beweging’. Hij vertelt daarin over de samenwerking met Auping en hoe de crowdfundingactie bijna mislukte. Luister de podcast hier.
Lees meer over slapen:
- 5 tips voor de beste nachtrust ooit, volgens de Nederlandse coach die de bestseller ‘Superslapen’ schreef
- Ik stond een jaar lang iedere dag om 7.00 uur op en ruïneerde m’n gezondheid
- Door deze 7 dingen die je ’s avonds doet, word je ’s ochtends zo moe wakker
- Met deze truc kun je in 2 minuten in slaap vallen – althans volgens Amerikaanse militairen