Rehn gaat er nu van uit dat de economie van de Europese Unie als geheel volgend jaar met nog maar 0,5 procent groeit. Eerder werd nog een groei van 1,5 procent verwacht. Voor 2013 ziet het er wat beter uit met een verwachte groei van 1,5 procent.

Wat Nederland betreft, voorspelt Rehn volgend jaar een bescheiden groei van 0,5 procent die vooral afkomstig is van de vraag uit het buitenland (export). Voor 2013 ligt de verwachting op 1,3 procent, net zoals die voor de hele eurozone.

Duidelijk slechter

Volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is de economie er duidelijk slechter aan toe dan een halfjaar geleden. Dat zei hij in een toelichting aan Kamerleden op het jaarverslag van de centrale bank.

,,Een halfjaar geleden waren er ook zorgen over de schuldencrisis, maar waren de vooruitzichten voor Nederland nog robuust”, zei Knot. ,,Nu zien we niet alleen dat de schuldencrisis niet is opgelost, maar ook dat de vooruitzichten voor Nederland duidelijk minder positief zijn geworden.”

Bereidheid

Om de crisis te bestrijden, moeten Noord-Europese landen bereid zijn Zuid-Europa bij te staan, aldus Knot. ,,Ze moeten hun sterke financiële positie inzetten om de Zuid-Europese landen de tijd te geven de benodigde maatregelen te nemen.'' De probleemlanden moeten daarbij hun overheidsfinanciën aanpakken, stelde hij.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kwam met een sombere boodschap. De schuldencrisis zal niet alleen op de korte, maar ook op de lange termijn een rem zetten op de economische groei in de eurozone, stelde de bank in een rapport.

Grootste klap

De grootste klap komt volgens de ECB volgend jaar. De bank voorziet dan een groei van 0,8 procent. Dat komt neer op een halvering van de vorige prognose. Ook de verwachting voor 2013 is neerwaarts bijgesteld, van 1,8 naar 1,6 procent.

IMF-topvrouw Christine Lagarde riep twee hoofdrolspelers in de schuldencrisis, Italië en Griekenland, op om snel duidelijkheid te verschaffen over hun politieke en economische toekomst. Een dag eerder waarschuwde zij al voor een ,,neerwaartse spiraal'' van financiële instabiliteit.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl