- Aandelen staan dit jaar tot nog toe aardig in de plus, na een dramatisch zwak beursjaar in 2022.
- Toch stapelt de lijst met zorgen over de beurs en de economie zich op.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis ziet echter geen reden om de aandelenmarkt nu te mijden.
ANALYSE – Dat het jaar 2022 een slecht jaar voor aandelen was, zal bekend zijn. Ook obligaties presteerden afgelopen jaar ronduit slecht, samenhangend met de stijging van rentetarieven.
Dit jaar staan de meeste aandelenmarkten wat in de plus. Maar breed gedragen is die stijging bepaald niet. Zo is 95 procent van de stijging van de S&P 500-index dit jaar terug te voeren op slechts zeven aandelen: Alphabet, Apple, Meta, Nvidia, Amazon, Microsoft en Tesla.
Opvallend is ook dat voor Amerikaanse obligaties met een korte looptijd een hogere rente betaald moet worden dan voor obligaties met een langere looptijd. Zo’n omgekeerde rentecurve duidt erop dat geanticipeerd wordt op een recessie. Voor het tweede kwartaal van dit jaar voorzien analisten een winstdaling voor de bedrijven in de S&P 500.
Lange lijst met zorgen op de beurs
De lijst met punten van zaken die somber stemmen, is makkelijk uit te breiden. Zo lopen de Amerikaanse werkloosheidsaanvragen al maanden op: werkgevers zijn huiveriger met het aanbieden van vaste contracten. Huizenprijzen dalen en de hoge inflatie maakt dat consumenten noodgedwongen hun uitgaven steeds beter moeten afwegen.
En dan is er nog de bankencrisis waarbij al verschillende Amerikaanse en Europese banken gered moesten worden. Die problemen in de bankenwereld zijn bovendien ook nog niet voorbij, zo stelde topbelegger Warren Buffett onlangs nog.
Vergeet bovendien de oorlog in Oekraïne niet, alsook de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, die de wereldhandel verder dreigt te schaden. De prijs van goud - een vluchthaven in tijden van onzekerheid - heeft intussen op een haar na een recordstand bereikt (in dollars weliswaar).
Ook is sprake van een stijging van het aantal shortposities, waarmee handelaren speculeren op koersdalingen van aandelen.
Goed om te beseffen is echter: heel wel mogelijk is veel pessimisme intussen ingeprijsd. Wanneer iedereen somber is, is er weinig voor nodig om het sombere tij te keren, oftewel de spreekwoordelijke 'berg der zorgen' te beklimmen.
Ik blijf in ieder geval onverminderd in aandelen belegd en vermijd daarmee aandelenmarkten op korte termijn te moeten timen, wat in de praktijk sowieso ondoenlijk is...
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.