- Rob Cancilla is de senior directeur van een executive recruiting bedrijf voor startups die met durfkapitaal gefinancierd zijn.
- Hij zegt dat er 3 veel voorkomende scenario’s zijn voor salarisonderhandelingen tijdens sollicitatieprocedures: het langzame spel, het deadline-aanbod en de snelle loting.
- In een bijdrage voor Insider legt Cancilla uit hoe je elk van deze situaties het beste kan benaderen, omdat de timing je onderhandelingspositie beïnvloedt.
- Lees ook: 3 topondernemers delen hun beste tips voor studenten die een eigen bedrijf willen beginnen
Als executive recruiter heb ik honderden jobaanbiedingen begeleid, van projectleiders tot CEO’s. Ik heb geleerd dat de timing van wanneer je je salarisaanbod krijgt een cruciale factor is tijdens sollicitatieprocedures.
De meeste kandidaten houden er geen rekening mee dat de timing van een salarisaanbod van invloed is op hoe ze de onderhandelingen kunnen aanpakken.
Hier zijn drie veel voorkomende scenario’s bij salarisaanbiedingen:
Scenario 1: de snelle loting
Als je je aanbod binnen 1 tot 3 werkdagen na je laatste gesprek ontvangt, ben je hoogstwaarschijnlijk de ‘lead candidate’. Dit betekent dat, na een uitputtende zoektocht van vier tot acht weken en het interviewen van 10 à 20 kandidaten, het bedrijf blij is om je de baan aan te bieden en je als de nummer één keuze beschouwt.
Dit is daarom een situatie waarin je flink wat onderhandelingsmacht hebt.
Je kunt je in dit scenario prima onderhandelen over je salaris. Bedrijven hebben graag het gevoel dat ze hun nummer één kandidaat hebben binnengehaald en vinden het vaak prettig om te onderhandelen om dat te laten gebeuren, zolang het binnen de grenzen van het redelijke blijft.
Scenario 2: het deadline-aanbod
Het deadline-aanbod is een aanbod met een vooraf bepaalde vervaldatum – meestal 1 tot 3 werkdagen erna.
Deadline-aanbiedingen worden vaak gegeven als het bedrijf er zeker van is dat ze of de nummer één kandidaat of de nummer twee kandidaat gaan aannemen.
Het deadline-aanbod fungeert als een verzekering voor de onderneming, waardoor ze snel kunnen schakelen en de nummer twee een aanbod kunnen doen als ze er met jou niet uitkomen.
Net als bij de 'snelle loting' ben je hoogstwaarschijnlijk de hoofdkandidaat, maar het grote verschil is dat er nu concurrentie kan zijn met de nummer twee kandidaat.
Je kunt zeker onderhandelen over een deadline-aanbod, maar je hebt in dit scenario iets minder onderhandelingsmacht, omdat de nummer twee kandidaat waarschijnlijk vlak achter je zit en ze die hetzelfde aanbod gaan voorleggen.
Scenario 3: het langzame spel
In dit scenario krijg je tot 3 weken na je laatste gesprek een aanbod. In deze situatie heeft het bedrijf hoogstwaarschijnlijk een aanbod gedaan aan de nummer 1 kandidaat, maar werd er geen overeenkomst bereikt.
In dit scenario ben jij waarschijnlijk de nummer 2 kandidaat. En dat is een mooie positie, want bedrijven kiezen vaak maximaal twee of drie kandidaten die doorgaan naar de eindgesprekken. Ga je niet op het aanbod in, dan heeft het bedrijf waarschijnlijk beperkte andere opties.
Dit is daarom opnieuw een scenario met aardig wat onderhandelingsmacht. Het is belangrijk dat je het feit dat je de nummer 2 bent niet persoonlijk opvat, want de nummer 1 kandidaat heeft misschien meer ervaring dan jij.
Elke salarisonderhandeling is anders en je moet data en bronnen gebruiken om te evalueren hoe hoog je moet inzetten. Deze scenario's zijn natuurlijk alleen richtlijnen, maar ik heb honderden jobaanbiedingen begeleid en mijn ervaring is dat de timing zeker een rol speelt.