- Een belangrijk deel van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek bestaat uit het anticiperen op mogelijke vragen die je gesteld gaan worden.
- Business Insider vroeg recruiters hun favoriete vragen voor sollicitatiegesprekken te delen en hoe ze die beantwoord zouden willen zien.
- Dit zijn de vragen die ze het liefst stellen om meer te weten te komen over sollicitanten.
- Lees ook: Deze 5 kleine foutjes in een sollicitatiegesprek kunnen je de baan kosten
In voorbereiding op een sollicitatiegesprek is het prettig om te weten welke vragen je kan verwachten. Business Insider heeft vijf recruiters gevraagd naar hun favoriete vragen tijdens sollicitatiegesprekken, om mensen te helpen die op zoek zijn naar een baan.
Ze vertellen ook hoe kandidaten die vragen zouden kunnen beantwoorden en wat de antwoorden over hen zeggen. Natuurlijk stellen verschillende recruiters verschillende vragen en hangen die ook af van de functie waar je op solliciteert, maar deze vijf vragen vormen een goed startpunt voor de voorbereiding van een sollicitatiegesprek.
Dit zijn vragen die recruiters graag stellen en wat de antwoorden daarop zeggen over een kandidaat.
“Vertel me wanneer je een manier hebt gevonden om een proces te verbeteren, iets efficiënter hebt gemaakt of een andere verbetering hebt doorgevoerd zonder dat je daar om gevraagd werd”
CEO Kyle Samuels van Creative Talent Endeavors heeft twintig jaar ervaring als recruiter van bestuurders en zegt dol te zijn op deze vraag, omdat het hem helpt bij het selecteren van “proactieve leiders die bereid zijn moeilijke vragen te beantwoorden en resultaten willen boeken”.
Hij raadt kandidaten aan om de STAR-methode te gebruiken — het focussen op de situatie, taak, actie en het resultaat — om deze vraag te beantwoorden en zo hun "initiatief en motivatie" te benadrukken.
"Ik ben ook op zoek naar kandidaten die goed overeind blijven bij aanvullende vragen en elk voorbeeld dat ze geven heel specifiek kunnen beschrijven", zegt hij.
Samuels geeft ook aan hoe een antwoord volgens de STAR-methode eruit zou kunnen zien:
- Situatie: "Onze SaaS-oplossing voldoet niet."
- Taak: "Ik kreeg de opdracht het probleem op te lossen."
- Actie: "Ik sprak met andere CTO's voor aanbevelingen, kwam tot een shortlist van vijf en deelde met die met medewerkers zodat we de juiste beslissing konden nemen."
- Resultaat: Uitleg van het eindresultaat en wat er is gebeurd na de ondernomen acties.
"Vertel me wanneer en hoe een project vreselijk is misgegaan"
Met deze vraag kan een kandidaat aantonen "verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor fouten, problemen op te kunnen lossen, effectief te kunnen communiceren en samen te kunnen werken met anderen", zegt Lauren Monroe, de baas van recruiteringsbureau Aquent voor functies op het gebeid van marketing en creativiteit.
Een ideaal antwoord bestaat uit "het benoemen van de specifieke uitdaging, het erkennen van de gemaakte fouten, het vertellen welke acties vervolgens zijn ondernomen, de lessen die daaruit getrokken zijn en de oplossingen voor het probleem die zijn geïmplementeerd", legt Monroe uit.
"Wat zijn de belangrijkste elementen waar je naar op zoek bent voor je nieuwe functie en wat zou een afknapper zijn?"
Recruitmentmanager en sollicitatiegesprekscoach Amri Celeste is gek op deze vraag omdat daarmee duidelijk wordt "wat een sollicitant echt verwacht van de baan en of dat overeenkomt met wat de werkgever verwacht."
"Het is ook een gelegenheid om een open gesprek te voeren over waarden, manier van werken en carrièredoelen", zegt Celeste. "Dat helpt me niet alleen om erachter te komen of ze geschikt zijn voor de functie, maar ook hoe ze in het team zouden passen en wat hun managementstijl is."
"Vertel me over jezelf"
Het is een beproefde vraag in een sollicitatiegesprek en volgens Andrew Fennell, voormalig recruiter en oprichter van CV-website StandOut CV, zet het gelijk de toon voor de rest van het gesprek.
"Nadat ik mezelf heb voorgesteld en uit heb gelegd hoe we tot dit sollicitatiegesprek zijn gekomen, vraag ik de kandidaat om hetzelfde te doen", zegt hij.
"Het zorgt voor een meer ontspannen sfeer, brengt het gesprek op gang en geeft de kandidaat de gelegenheid een goed doordachte samenvatting te geven van zijn of haar ervaring en vaardigheden", zegt hij.
"Vertel me wanneer je de meeste impact hebt gehad op een bedrijf en wat je daarbij heeft geholpen"
Tessa White is voormalig HR-manager, CEO van The Job Doctor en schrijver van "The Unspoken Truths for Career Success".
Naast het vragen naar prestaties van een kandidaat probeert White ook altijd om erachter te komen hoe goed ze zijn in het oplossen van problemen door vragen te stellen over uitdagingen waar ze in het verleden voor hebben gestaan.
Ze vraagt dan bijvoorbeeld "Vertel me over een moment dat je een conflict had met iemand of met een andere afdeling en hoe je dat opgelost hebt."
Of "vertel me over een project dat je leidde en dat niet zo verliep als je had gehoopt. Hoe ben je daar mee omgegaan en wat is jouw zienswijze op het overwinnen van hindernissen?"
Het antwoord op dit soort vragen moet "authentiek en echt" zijn, want als dat niet zo is dan kan een recruiter dat "al op een kilometer afstand ruiken".
"Ik ben niet op zoek naar het antwoord dat jij denkt dat ik wil horen", zegt ze. "Ik wil zien hoe iemand die niet perfect is leert van fouten en weet wat zijn of haar kracht is."