• Hoewel veel mensen schromen om het salaris te berde te brengen tijdens een sollicitatie, is het goed om het loon zo vroeg mogelijk ter sprake te brengen.
  • Als je een range noemt in plaats van enkel een bedrag kom je waarschijnlijk tot een betere deal, wijst onderzoek uit.
  • Zorg dat het bedrag dat je wilt verdienen aan de onderkant van de bandbreedte ligt.
  • Daarnaast is het van belang dat er niet meer dan 20 procent verschil is tussen het laagste en hoogste bedrag.

Het kan lastig zijn om over geld te praten tijdens een sollicitatiegesprek, maar hoe je het ook wendt of keert: geld doet ertoe. Immers, je komt waarschijnlijk niet elke dag voor de lol opdagen.

Maar om de een of andere reden wordt een gesprek over het salaris vermeden in de vroege fasen van het wervingsproces. Door de geheimzinnigheid rondom het loon durf je er misschien niet naar te vragen.

Je vraagt je af of je de ‘olifant in de kamer’ ter sprake moet brengen of dat je moet wachten tot je potentiële, toekomstige werkgever erover begint.

Mijn strategie is om het salaris al vroeg te berde te brengen. Ik zeg zoiets als: “Ik wil rekening houden met de tijd die je vrijmaakt. Ik heb een bepaalde bandbreedte voor het salaris in gedachten en het lijkt me goed om zeker te weten of we op dezelfde golflengte zitten, voordat we verder gaan.”

Ik wil zeker niemands tijd verspillen, inclusief die van mezelf, met een ellenlange sollicitatieprocedure waarin we compleet andere verwachtingen hebben van het salaris. Afgezien daarvan dient de salarisindicatie ook een ander doel. Het is een psychologische strategie die goed werkt.

Duidelijk maken wat je ongeveer wilt verdienen, werkt niet alleen omdat ik dat zeg. Onderzoek bevestigt dat het een betere deal kan opleveren. De truc hierbij is om het gewenste bedrag aan de onderkant van je salarisbereik te plaatsen.

Stel dat je 50.000 euro wilt verdienen, dan zeg je zoiets als: "Ik denk aan een salaris tussen de 50.000 euro en 54.000 euro." Het zou zomaar kunnen dat de HR-manager jou tegemoetkomt aan de onderkant van je bereik, wat eigenlijk het bedrag is waar je voor wilt gaan.

Salarisindicatie moet redelijk zijn

Maar mogelijk komt de HR-manager je ergens in het midden tegemoet. Mensen die in Amerikaans onderzoek aangaven 50.000 dollar tot 54.000 dollar te willen verdienen, konden waarschijnlijk een hoger salaris bedingen dan degenen die zeiden 52.000 dollar te willen verdienen, bleek uit onderzoek van Columbia University.

Bedenk wel dat je range redelijk moet zijn. Het heeft geen zin om een indicatie te geven van 1 of 2 miljoen euro als 50.000 euro bij jouw functie gebruikelijk is.

Daarnaast werkt een salarisindicatie ook niet als je range te groot is. Het verschil tussen de boven- en ondergrens moet binnen de 20 procent blijven, wijst de bovengenoemde studie uit. Dus je bent beter af als je zegt dat je 60.000 euro tot 72.000 euro wilt verdienen, dan als je een bandbreedte opgeeft van 60.000 euro tot 100.000 euro.

Het noemen van een salarisbereik is ook niet schadelijk voor de relatie. Onderhandelaars die een range voorgeschoteld krijgen, zijn geneigd de ander als minder agressief en koppig te beoordelen dan als iemand een bedrag noemt.

Je komt over als een beleefd en aangenaam persoon als je een bandbreedte voor het salaris opgeeft. En HR-managers zijn eerder geneigd aan jouw voorwaarden tegemoet te komen als ze je mogen.

Je hoeft niet de eerste te zijn die bedragen noemt

Je hoeft niet altijd de eerste te zijn die met een salarisindicatie komt. Je kan de range ook als tegenvoorstel aanbieden.

Als een personeelsmanager een bedrag roept dat lager is dan je in gedachten had, antwoord dan met jouw bandbreedte. Zeg iets als: "Fijn dat je me dit laat weten. Ik hoopte eerder op een bedrag tussen de 75.000 euro en 90.000 euro."

Overigens kun je deze truc op meer situaties toepassen dan een nieuwe baan. Bijvoorbeeld als je iets koopt, zoals een auto, of iets wilt verkopen, zoals een stuk grond. Misschien werkt het niet iedere keer, maar je zal merken dat het opgeven van een onder- en bovengrens een handige manier is om met meer zelfvertrouwen een onderhandeling in te gaan.

Auteur Amy Morin is psychotherapeut en erkend maatschappelijk werker.

[activecampaign form=20]

Lees meer over salaris: