• Veel introverte mensen proberen extravert te zijn bij een sollicitatie, ziet Marloes Bouwmeester, die met haar bureau ‘De Succesvolle Introvert’ trainingen geeft.
  • Dat werkt vaak averechts. Zij raadt introverte types aan om zich te richten op waar ze goed in zijn.
  • Steek het gesprek zo in dat het je doel is om een gelijkwaardig gesprek te voeren, niet om de baan te krijgen.

Ongeveer een derde tot de helft van de mensen is introvert. En als jij dit artikel leest, is de kans groot dat je dat zelf ook bent.

Solliciteren kan dan best moeilijk zijn. Want als je er niet van houdt om de aandacht op jezelf te vestigen, of als je graag goed nadenkt over je antwoorden, dan is een gesprek waarin je jezelf moet pitchen al snel intimiderend.

Je moet met iemand die je niet kent over koetjes en kalfjes praten, om vervolgens te vertellen wat je allemaal bereikt hebt. En misschien moet je ook nog vragen beantwoorden die je niet verwacht.

Dat vooruitzicht kan verschrikkelijk zijn, zeker bij een sollicitatiegesprek waarop toch al veel druk ligt.

Maar ook introverte types kunnen succesvol solliciteren. Hieronder vind je een aantal tips.


1. Introverte mensen hebben unieke kwaliteiten: richt je daarop

Volgens Marloes Bouwmeester, die met haar bureau De Succesvolle Introvert trainingen geeft aan professionals, proberen veel introverte mensen te doen alsof ze extrovert zijn. "Ze proberen aan die verwachting te voldoen, maar daardoor maken ze het juist moeilijker voor zichzelf", zegt ze.

Beter kun je je als introverte persoonlijkheid richten op waar jij goed in bent. Je natuurlijke voorsprong, noemt Bouwmeester het. "Dat is niet alleen een karaktereigenschap, het is een manier van werken die voor jou kenmerkend is. Het is waar je in uitblinkt."

"Introverte mensen hebben bijvoorbeeld vaak een hele lange adem, ze kunnen lang aan hetzelfde project werken. Maar ze kunnen ook goed luisteren, rustig en geconcentreerd werken, ze zijn bedachtzaam en ze zijn goed in het beperken van risico's."

Op het moment dat je erachter bent gekomen waar je precies goed in bent, kun je daar concrete voorbeelden bij bedenken. "Probeer voor het gesprek een aantal casussen te bedenken waarmee je wat meer over je natuurlijke voorsprong kunt vertellen", zegt Bouwmeester. "Dat kunnen projecten zijn bij je huidige werk die je heel goed hebt afgerond. Als je die voorbeelden tijdens het gesprek paraat hebt, kom je zelfverzekerder over."

Maar er is nog een voordeel aan het voorbereiden van die casussen. "Introverte mensen laten vaak minder emoties zien op hun gezicht, ze hebben een pokerface. Tijdens een sollicitatiegesprek ziet het er daarom misschien uit alsof ze chagrijnig kijken of alsof ze de baan niet echt willen. Dat kun je voorkomen door over iets te praten waar je goed in bent en waar je enthousiast van wordt - dan ga je glunderen en laat je dat enthousiasme echt zien."


2. Een sollicitatiegesprek is niet alleen succesvol als je de baan krijgt

Als je een gesprek in gaat met de instelling dat je de baan moet krijgen en dat je het alleen dan goed genoeg hebt gedaan, dan leg je behoorlijk veel druk op jezelf. En laat nou net die druk het moeilijker maken om rustig na te denken en dus het gesprek goed af te ronden.

Bouwmeester heeft daarom een belangrijke tip: steek het gesprek zo in dat het je doel is om een gelijkwaardig gesprek te voeren, niet om de baan te krijgen. "Het is geen realistisch doel om die baan te krijgen. Zelfs als het gesprek voor jouw gevoel perfect gaat, kan het zijn dat de werkgever toch voor iemand anders kiest, omdat zijn of haar ervaring simpelweg beter bij de baan past."

"Als het gesprek voor jou alleen succesvol is als je de baan krijgt, maak je jezelf heel kwetsbaar. Dat is nergens voor nodig."

Het is volgens Bouwmeester beter om jezelf als doel te stellen om bijvoorbeeld vier situaties op te noemen waarin je over je natuurlijke voorsprong vertelt. "Bereid die situaties dan ook goed voor. En stel jezelf als doel om tijdens het gesprek te onderzoeken of je in die baan je natuurlijke voorsprong ook goed kan inzetten. Zo ontstaat een gelijkwaardig gesprek waaruit je veel meer nuttige informatie haalt, en leg je jezelf minder druk op."


3. Ga ervan uit dat je tijdens het gesprek blokkeert

Iedere introvert heeft dit weleens meegemaakt: je moet een presentatie geven of je hebt een belangrijk sollicitatiegesprek, iemand stelt je een moeilijke vraag en je slaat helemaal dicht. Het lukt je niet meer om na te denken.

Bouwmeester: "Een introverte professional die ik sprak beschreef het laatst heel doeltreffend: haar hersenen veranderden in pap en het lukte haar niet om een antwoord te verzinnen."

Ga ervan uit dat dat ook tijdens het sollicitatiegesprek gebeurt. "Veel introverte mensen blokkeren als iemand een kritische vraag stelt of ongeïnteresseerd is. Zorg er in dat geval voor dat je kan terugvallen op een verhaal over je natuurlijke voorsprong: dat heb je voorbereid en daar blink je in uit."

En stelt iemand je een vraag die je echt totaal niet zag aankomen? Ook dan is het logisch als het je niet meteen lukt om antwoord te geven, vertelt Bouwmeester. "Introverte mensen praten vanuit hun langetermijngeheugen. Als iemand een ingewikkelde vraag stelt, moet je dus in een heel groot archief gaan graven naar een antwoord. Dat duurt wat langer."

"Het helpt om in zo'n geval de vraag wat in te kaderen. Zeg bijvoorbeeld: 'Oh, ik kan hier zo veel over vertellen, maar wat wil je precies weten? Wat is de achtergrond van de vraag? Hoe verhoudt dit zich tot de vacature?'"

"Op het moment dat de vraag specifieker is, lukt het jou beter om in dat hele grote archief van je langetermijngeheugen te zoeken en trek je makkelijker de juiste la open. En je hebt wat meer tijd om over je antwoord na te denken - dat is voor introverte mensen ook fijn."

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in augustus 2018.

LEES OOK: Deze fout maken veel werknemers als ze beslissen of ze bij een bedrijf willen solliciteren