Microsoft is als softwarebedrijf uiteraard op zoek naar werknemers met technische kennis. Maar volgens het hoofd personeelszaken van het bedrijf in Duitsland is de mindset van sollicitanten minstens zo belangrijk.
“We zijn op zoek naar mensen met een groeimentaliteit”, zegt Markus Köhler. “Dus nieuwsgierige mensen die zich verder willen ontwikkelen en willen blijven leren.”
Köhler heeft een favoriete vraag om meer te weten te komen over de mentaliteit van sollicitanten: “Wat was de grootste fout in je carrière?”
Net als veel andere grote techbedrijven zoekt Microsoft werknemers met uitstekende IT-vaardigheden die goed kunnen samenwerken in een team en gericht zijn op het oplossen van problemen.
Maar er is één eigenschap die nog belangrijker is: “Technische kennis is natuurlijk belangrijk voor een technologiebedrijf zoals het onze. Maar wat minstens zo zwaar telt, of zelfs nog belangrijker is, betreft de mindset van een sollicitant”, zegt hoofd personeelszaken Markus Köhler van Microsoft Deutschland tegen onze collega’s van Business Insider Deutschland.
“We zijn op zoek naar mensen met een ‘groeimentaliteit’. Dus nieuwsgierige mensen die zich verder willen ontwikkelen en willen blijven leren”, zegt Köhler. “Je moet je bij ons ook op je gemak voelen en dat betekent dat verandering je energie geeft en geen negatieve stress.”
Of iemand de juist mentaliteit heeft, valt niet zo makkelijk af te leiden uit een cv. Vandaar dat het persoonlijke gesprek belangrijk is.
Köhler heeft een favoriete vraag om meer te weten te komen over de mentaliteit van sollicitanten. Een van de moeilijkste vragen die hij graag stelt, is:
"Wat was de grootste fout in je carrière?"
Het is vaak een uitdaging om over dingen te praten die verkeerd zijn gegaan. "Met deze vraag kun je heel duidelijk zien hoe iemand daarmee omgaat", legt Köhler uit.
Het antwoord van een sollicitant maakt duidelijk of iemand fouten kan toegeven en wat diegene ervan heeft geleerd. Dat geeft recruiters niet alleen inzicht in de manier waarop een kandidaat problemen oplost, maar ook hoe iemand met z'n eigen zwakheden omgaat.
Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.
Lees meer over solliciteren:
- Solliciteren in het coronatijdperk? Met deze gouden tips van een HR-expert van Google maak je meer kans
- 22 dingen die je niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek als je niet bot wil overkomen
- Dit kun je doen als je na afloop van een sollicitatiegesprek beseft dat je 1 vraag compleet hebt verknald