Met welke mindset je een sollicitatiegesprek ingaat, kan bepalend zijn voor de uitkomst.
Ja, je kunt je zorgen maken over pittige vragen die je misschien voor je kiezen krijgt. Maar dat werkt vaak averechts. Beschouw solliciteren liever als een kans om jouw verhaal te vertellen.
Dat zegt carrière-expert en cv-kenner Andrea Gerson in gesprek met Business Insider.
Lastige vragen kun je best een beetje ombuigen – maar alleen als je jezelf vooraf goed voorbereidt. Met een gedegen verhaal in je achterhoofd, zal je stress over welke vragen er langs gaan komen als vanzelf verdwijnen.
“Veel mensen denken dat ze volledig overgeleverd zijn aan de genade van de interviewers en zijn bang dat ze de vragen moeten beantwoorden zoals die gesteld werd”, aldus Gerson. “Wat ik mijn klanten doorgaans adviseer is dat ze elke vraag als een kans zien om een verhaal te vertellen over hun prestaties.”
Dit doe je door anekdotes op te diepen die niet alleen die prestatie of vaardigheid benadrukken, maar ook een antwoord is op de vraag.
Vragen als 'Wie was de lastigste klant om mee te werken?' en 'Wat zou je baas over je vertellen?' geven je een uitgelezen kans om je sterke punten te demonstreren met een persoonlijke draai. "Het perfecte canvas voor verhalen die een win-moment in je carrière markeren", zegt Gerson.
Andere veelvoorkomende vragen die je kunt reframen:
- Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
- Wat kun jij ons bieden dat een ander niet kan?
- Waarom zouden we jou moeten inhuren?
Gerson raadt aan om te brainstormen over geschikte anekdotes om het meeste uit deze vragen te halen. In haar werk komt ze met klanten meestal tot vijf strakke verhalen die symbool kunnen staan voor hun successen of persoonlijke ontwikkeling.
Houd echter wel een ding in het oog: je sterke punten benadrukken is iets anders dan een 'spin' geven aan je antwoorden. De mensen aan de overkant van de tafel willen jou persoonlijk leren kennen. Je gooit je eigen glazen in als je liegt over je interesses, talenten en prestaties.